Pytanie dot. ochrony ddos

Pytania i problemy
Minecon724
Minecon724
4 lata temu

siema all, robię forum oparte na flarum (php + nginx) i mam jedno pytanie; czy podstawowa ochrona vpsa + trochę kombinowania z firewallem wystarczy, czy będę musiał użyć zewnętrznych rozwiązań? zagrożenie jest małe ponieważ społeczność nie będzie duża

Kamil02167
Kamil02167
4 lata temu

Myślę, że podstawowe zabezpieczenie serwera + cloudflare wystarczy w zupełności.

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

mam o cloudflare swoją opinię (nie najlepszą), więc na razie z tym zaczekam a jak ochrona ovh? hit czy kit?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies
4 lata temu

Nie ten poziom filtracji 🤷‍♂️ OVH zabezpieczy Ciebie przed atakami L4 (podstawowa), a OVH GAME L7 dla wybranych aplikacji... Co do filtrowania no to zależy jak leży, ale za taką cenę nie znajdziesz nigdzie nic lepszego.

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

nie do konca rozumiem, poziom czyli moc czy poziom typu wlasnie te l4 / 7? (mam polski upryze, czyli chb game)

KrEdEnS
4 lata temu

L7 warstwa aplikacyjna L4 i L3 warstwa transportowa i sieci

Pod forum użyj najlepiej Cloudflare - daje największe pole do popisu i skonfiguruj dobrze nginxa

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

jak napisales wyzej, ovh zajmie sie l4 i l7, prawda?

KrEdEnS
4 lata temu

L7 dla wybranych aplikacji (UDP) L4 tak, większość Dodatkowo i tak zaleca się wykorzystać dostępny prefirewall

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

prefirewall znaczy proxy (w tym wypadku cloudflare)?

KrEdEnS
4 lata temu
Minecon724
Minecon724
4 lata temu

podeslales link do ovh, mam stworzyc ticket w lvlup aby to miec? (napisalem juz wczesniej ze mam tu vps) pytam zeby nie zrozumiec zle

KrEdEnS
4 lata temu

lvlup dzierżawi serwery z OVH, naturalne jest to że te funkcje będą dostępne przez ticket na lvlupie

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

a zarzadzanie tym firewallem tez tylko przez ticket?

KrEdEnS
4 lata temu

Tak jak napisałem - prefirewall przez ticket only, OVH GAME masz w panelu

Minecon724
Minecon724
4 lata temu

no to zapytam, tylko nie wiem jaka kategorie ticketu wybrac?

system
system
4 lata temu

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.