RAID 1 na Windows 10

Zombie
nitromaxpl
nitromaxpl

Witam jak zrobić RAID 1w windows 10? Powiem że mam Windows 10 home.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jeśli pytasz, to aż zapytam i ja - masz chociaż dwa takie same dyski?

Zazwyczaj do tego celu używa się oddzielnego kontrolera w postaci sprzętu, ale są niby też rozwiązania programowe.

nitromaxpl
nitromaxpl

Sa tqlakiej samej firmy ale jeden ma 500 gb a drugi 1tb ale czytałem ze da się tak tylko bedzie 500gb.

Nieznajomy11

Wygląda na to, że w wersji Home jest to utrudnione, w wersji pro są do tego gotowe funkcje systemu.

Jak rozumiem nie posiadasz żadnego kontrolera sprzętowego?

nitromaxpl
nitromaxpl

Czyli?

Nieznajomy11

Oddzielnej płytki lub wsparcia w chipsecie płyty głównej. Podaj po prostu model płyty głównej.

nitromaxpl
nitromaxpl

Jest to laptop wiec nie znam modelu.

Nieznajomy11

Czy oby na pewno potrzeba ci raidu w laptopie? Jakie dane w ogóle chcesz trzymać na tych dyskach i jaki jest cel tworzenia raidu.

nitromaxpl
nitromaxpl

Tak właśnie potrzebuje

nitromaxpl
nitromaxpl

A jeśli zrobie raid 1 to wolniej będzie działał dysk laptop jak to jest?

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Patrząc na twoją konfigurację to to sensu nie ma. Masz 1 TB + 500GB i chcesz zrobić z tego RAID 1 z czego otrzymasz 500GB. (+500GB wolnego na większym dysku). Jak zależy ci na bezpieczeństwie danych to spraw sobie NASa, a w nim kombinuj.

nitromaxpl
nitromaxpl

Zrobiłem raid 1 i działa. Czy raid 1 ogranicza prędkośc dysku? Na 1Tb jest partycja ta 500gb na raida a na drugiej bedzie wolium prosty 400 coś gb i bedzie ok. Tylko jak z prędkośćiami?

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

nitromaxpl:

Czy raid 1 ogranicza prędkośc dysku Czy raid 1 ogranicza prędkośc dysku

nitromaxpl
nitromaxpl

Czyli ogranicza :( szkoda. Muszę mieć kopie tych plików ponieważ sa to ważne dla mnie pliki.

Kaczuc
Kaczuc

Może trochę zasugeruje inne rozwiązanie, tworzenie macierzy RAID 1 (mirroring) w przypadku gry pierwszy dysk jest o 500GB większy od drugiego nie ma sensu. Przekroczysz wielkość plików drugiego dysku i kopie nic ci już nie dadzą (należy pamiętać, że tak jak kolega wspomniał tracisz na start -50%) RAID 1 jest stosowany w firmach i korporacjach gdzie masz możliwość wrzucenia identycznego dysku z identyczną wielkością jako dysk kopii zapasowych dlatego ja bym mógł ci zaproponować takie rozwiązanie

Dysk o pojemności 500GB jest dla ciebie jako "przechowywaczka" kopii zapasowych z jakiegoś programu np Acronis Tworzysz kopię przyrostową i zawsze masz aktualną kopie zapasową i w każdej sytuacji przywracasz system i gotowe pliki masz zawsze aktualne ewentualnie usuwasz stare kopie.

Mowa tutaj o acronisie nagrywanym na płycie (.iso)

nitromaxpl
nitromaxpl

Jest jakiś darmowy program podobny do Acronis. Wiesz zależy mi tylko na jednym folderze wiecej mi nie potrzeba jak system itp.

Kaczuc
Kaczuc

Tak spytam jest sens w ogóle robić takie akcje dla 1 folderu ? Ile ten folder zajmuje jeśli można wiedzieć równie dobrze, go możesz wrzucać na drive albo kupić kieszeń na dysk i skopiować tam ten folder

Acronis wypalony na płytę też może robić kopie zapasowye wybranych folderów tutaj masz iso do pobrania http://basewin.pl/acronis.html

nitromaxpl
nitromaxpl

Ponad 200gb ten folder waży xD. Po co mi kieszeń na dysk jak mam go wpietego w laptopa.? Ps mam kieszeń.

Kaczuc
Kaczuc

No to skoro wiadomo już o co chodzi to wypal iso na płytę robisz kopie przez acro np z dużą kompresją jak chce ci się czekać i chcesz żeby kopia mało zajmowała i tyle

nitromaxpl
nitromaxpl

O takiej kieszeni mowisz? Mam taką Kieszeń LogiLink External HardDisk enclosure 2.5 USB 3.0 UA0106. A jak pobiore to iso to co dalej?

Kaczuc
Kaczuc

nitromaxpl:

O takiej kieszeni mowisz? Mam taką Kieszeń LogiLink External HardDisk enclosure 2.5 USB 3.0 UA0106.

Może być nawet kieszeń z NASA byle żeby działała i żebyś miał tam dysk albo wpięty już w laptopa Jak nagrasz płytę to ładujesz ją ustawiasz jeśli chcesz język polski i robisz kopie

nitromaxpl
nitromaxpl

A to wtedy sam folder do kopi moge zaznaczyc czy jak?

Kaczuc
Kaczuc

Jakby się nie dało to bym Ci o nim nie napisał

nitromaxpl
nitromaxpl

Która lepiej pobrać wersię 2017 czy 18?

Kaczuc
Kaczuc

To zależy jaką chcesz mieć wersję .. Ale jeśli zrobisz kopie 18 i będziesz chciał przywrócić 17 to wywali Ci błąd

nitromaxpl
nitromaxpl

Moge ten program wgrać na pedrive 8 gb?

Kaczuc
Kaczuc

Możesz rufusem

// Jeśli mogę prosić to potem o scalenie tych 5 pytań w 1

nitromaxpl
nitromaxpl

I to normalnie jakoś sie wtedy bootuje czy jak? Ps jak scalić te kilka postow?

Kaczuc
Kaczuc

Tak ... normalnie się bootuje potem tak jak z płyty

nitromaxpl:

Ps jak scalić te kilka postow? Moderacja może scalać

Jeśli masz więcej pytań to stwórz jedną duża odpowiedź bo tak robi się syf

nitromaxpl
nitromaxpl

Czyli moderator to scali tak? I czy jak che zrobić kopie zapasowa to musze wejść w bios i tam odpalić boot z usb bo troche nie rozumiem tego.

Kaczuc
Kaczuc

Jak już zrobiłeś bootowalnego pendrive rufusem to odpalasz przy pomocy F11 (zależy od płyty głównej) boot menu i ładujesz program

Tutaj masz jak stworzyć takiego pendrive

https://www.youtube.com/watch?v=F8yxdkZv-OA

nitromaxpl
nitromaxpl

Aha okay a te posty to ja mam scalić czy moderator? Ps a jak właczyć bios jak mam klawiature w laptopie zepsutą a na usb po kablu nie mam a na usb taki adapter z logitecha mi nie łapie biosu?

DoreK
DoreK α-tester v3

nitromaxpl:

Aha okay a te posty to ja mam scalić czy moderator?

Nie, minionki go scalą, przy okazji nauczą kogoś czytać :D

nitromaxpl:

Ps a jak właczyć bios jak mam klawiature w laptopie zepsutą a na usb po kablu nie mam a na usb taki adapter z logitecha mi nie łapie biosu? Co, co, co? Po polsku można?

nitromaxpl
nitromaxpl

Jak właczyć bios czy bootowanie? Jeśli jest zepsuta klawiatura w laptopie.

DoreK
DoreK α-tester v3

Kupić klawiaturę. PS: stawiaj pytajniki jeżeli zadajesz pytania, proszę.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Proszę wszystkich o zachowanie zasady zwięzłości. Kilka pytań w jednej odpowiedzi nie zaszkodzi, a nawet pomoże. Próby scalenia tego raczej nie odbędą się, ponieważ mamy tylko możliwość przenoszenia odpowiedzi (lub ręczne scalanie i usuwanie postów, ale to już należy do moderatorów i administratorów).

Dalsze postępowanie będzie skutkowało nałożeniem przeze mnie (i innych osób) flagi, co będzie skutkowało jakąś karą (może).

Jeżeli dalsze ostrzeżenia nie będą dawały efektów, będę zmuszony zamknąć ten wątek.

nitromaxpl
nitromaxpl

@DBanaszewski okay przepraszam. A tak serio jak odpalić bootowanie bez klawiatury?

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

nitromaxpl:

A tak serio jak odpalić bootowanie bez klawiatury?

Teoretycznie nie da się, BIOS odczytuje dany klawisz i uruchamia dany program/czy coś.

nitromaxpl
nitromaxpl

Okay dziękuje wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.