Mam problem, wszystko mam wyłączone na maszynie a ciągnie duzo ramu

Mam problem, wszystko mam wyłączone na maszynie a ciągnie duzo ramu

W panelu pokazuje ci użycie razem z cachem który rezerwuje sobie system i zwalnia w razie potrzeby. Sprawdź zużycie poprzez htop lub komendę free -m

czyli to co na cache jest tez bedzie dostepne jakby pod serwer minecraft
zrób i zobacz czy się:
sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_cachesdziała super <3
to sobie gdzieś zapisz na zaś :-D
tylko ciekawe co po wyłączeniu nie zwolniło ram'u i cache
xd mam nadzieje ze nic sie nie stanie zlego
ziomal401:
czyli to co na cache jest tez bedzie dostepne jakby pod serwer minecraft Tak, patrz na ten ostatni parametr -
available. To jest faktyczna ilość pozostałej pamięci RAM. Nie sugeruj się więc wykresem zużycia w panelu - on nie uwzględnia powyższego.
LinGruby:
to sobie gdzieś zapisz na zaś 😃 Nie ma sensu czyścić cache, system sam nim zarządza. Posiadanie go wpływa pozytywnie na pracę systemu. RAM dla aplikacji się zwolni, jeśli ta będzie go potrzebowała.
ziomal401:
mam nadzieje ze nic sie nie stanie zlego Stanie się tyle że system będzie wolniej chodził, bo wszystko co miał wcześniej w cache będzie musiał ponownie ładować z dysku.
podał mu rozwiązanie bo:
ziomal401:
wszystko mam wyłączone na maszynie a ciągnie duzo ramu
i:
LinGruby:
tylko ciekawe co po wyłączeniu nie zwolniło
ram'u i cachewięc o co chodzi bo nie wiem a czy będzie stosował czy nie to już od niego zależy...
a swoja drogą czasami to pomaga jak nie masz już ram'u i swap zajęty ( mnie nie raz d... ratowało )
więc jakbym nie był pewien że pomogę to bym nawet się nie odzywał...
miłego dzionka @Timo ;-)

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.