RAM - Problem

Pytania i problemy
ziomal401
ziomal401

Mam problem, wszystko mam wyłączone na maszynie a ciągnie duzo ramu

image|690x60

Kamil02167
Kamil02167

W panelu pokazuje ci użycie razem z cachem który rezerwuje sobie system i zwalnia w razie potrzeby. Sprawdź zużycie poprzez htop lub komendę free -m

ziomal401
ziomal401

image|665x52

czyli to co na cache jest tez bedzie dostepne jakby pod serwer minecraft

LinGruby
LinGruby Pionier

zrób i zobacz czy się:

sync; echo 3 > /proc/sys/vm/drop_caches
ziomal401
ziomal401

działa super <3

LinGruby
LinGruby Pionier

to sobie gdzieś zapisz na zaś :-D tylko ciekawe co po wyłączeniu nie zwolniło ram'u i cache

ziomal401
ziomal401

xd mam nadzieje ze nic sie nie stanie zlego

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

ziomal401:

czyli to co na cache jest tez bedzie dostepne jakby pod serwer minecraft Tak, patrz na ten ostatni parametr - available. To jest faktyczna ilość pozostałej pamięci RAM. Nie sugeruj się więc wykresem zużycia w panelu - on nie uwzględnia powyższego.

LinGruby:

to sobie gdzieś zapisz na zaś 😃 Nie ma sensu czyścić cache, system sam nim zarządza. Posiadanie go wpływa pozytywnie na pracę systemu. RAM dla aplikacji się zwolni, jeśli ta będzie go potrzebowała.

ziomal401:

mam nadzieje ze nic sie nie stanie zlego Stanie się tyle że system będzie wolniej chodził, bo wszystko co miał wcześniej w cache będzie musiał ponownie ładować z dysku.

LinGruby
LinGruby Pionier

podał mu rozwiązanie bo:

ziomal401:

wszystko mam wyłączone na maszynie a ciągnie duzo ramu

i:

LinGruby:

tylko ciekawe co po wyłączeniu nie zwolniło ram'u i cache więc o co chodzi bo nie wiem a czy będzie stosował czy nie to już od niego zależy...

a swoja drogą czasami to pomaga jak nie masz już ram'u i swap zajęty ( mnie nie raz d... ratowało )

więc jakbym nie był pewien że pomogę to bym nawet się nie odzywał...

miłego dzionka @Timo ;-)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.