Rangi na twój serwer minecraft

Poradniki społeczności
JarToJa
JarToJa

Hej! Zauważyłem, że mimo iż dużo informacji w necie jest na temat rang i potrzebnych do tego pluginów, nadal wiele osób nie wie jak się za to zabrać. Dlatego tworze ten poradnik dla nich i mam nadzieje, że przynajmniej komuś pomogę.

**Tematy ** 1.Nie pobieraj 2.Potrzebne pluginy 3.Jak wgrać pluginy 4.Najważniejsze Komendy 5.Konfiguracja Essentials

1.Nie pobieraj

Jednym z najczęstszych błędów popełnianych przez początkujących jest pobieranie pluginu PermissionsEx, chcąc dodać rangi na swój serwer. Plugin od dawna nie jest aktualizowany a w dodatku powoduje duże spadki wydajności serwera. Ma on także wiele luk np. jedna z komend potrafi scrashować serwer.

2.Potrzebne pluginy

EssentialsX i EssentialsXChat - jeden z najbardziej rozbudowanych, a zarazem podstawowych pluginów pod serwery minecraft tak zwany szkielet serwera.To w nim ustawiamy rangi na czacie.

Vault - to plugin umożliwiający komunikacje między pluginami. LuckPerms - jest to zaawansowany plugin na rangi grup na serwerze minecraft

3.Jak Wgrać Pluginy

Aby wgrać pluginy na serwer musimy połączyć się z naszym serwerem za pomocą ftp, osobiście preferuje korzystania z WinSCP do tej czynności. Po zainstalowaniu naszego programu odpalamy go i łączymy się z serwerem za pomocą kliknięcia w "nowa sesja". Untitled152_20201203122921|690x387, 50% A następnie zmieniamy protokół pliku z SFTP NA FTP i uzupełniamy wszystkie dane. unknown|690x387, 50% Po połączeniu się z serwerem przenosimy pluginy do folderu plugins. Untitled153_20201203125033|690x387, 50% Teraz wystarczy tylko zrestartować serwer i możemy się brać za konfiguracje.

Pamiętaj Używanie komendy /reload nie jest zalecane ani przez twórców silników obsługujących mody czy pluginy, ani przez nikogo kto zna się na rzeczy.

Zawsze restartuj serwer komendą /restart bądź przyciskiem w panelu.

4.Najważniejsze Komendy

Tworzenie rangi /lp creategroup (nazwa rangi) np. /lp creategroup vip - Ranga Vip

Usunięcie rangi /lp deletegroup (ranga) np./lp deletegroup vip

Nadanie rangi graczowi /lp user (nazwa gracz) parent set (ranga) np. /lp user JarToJa parent set vip

Ustawienie wyglądu rangi /lp group (ranga) meta setprefix 100 "(nazwa)" można dodać też kolory np. /lp group vip meta setprefix 100 "&8[&6Vip&8] " lista kolorów mc znajdziecie tutaj Kolory

Permisje /lp group default permission set (permisja) np./lp group default permission set essentials.tpa Pamiętaj że niektóre komendy np. podane tpa potrzebują też dodania permisji essentials.tpaccept i essentials.tpacancel by można było z nich korzystać. Wszystkie permisje dodasz za pomocą "*".

Przekażywanie permisji innym rangom /lp group (ranga,której chcesz dać permisje) parent set (ranga, której permisje chcesz przekażać innej randze).

Ustawienie wagi dla danej rangi /lp group default setweight (waga) np. /lp group default setweight 1 Pamiętaj ranga z większą wagą będzie wyświetlana wyżej niż ta z mniejszą wagą

5.Konfiguracja Essentials

Aby rozpocząć naszą konfiguracje, łączymy się z serwerem następnie wchodzimy plugins tam w essentials i klikamy confing.

Podstawową rzeczą, jaką zrobimy jest zmiana ops-name-color z 4 na none(Nie jest to obowiązkowe).

Następnie szukamy EssentialsX Chat(za pomocą kombinacji ctrl + F możemy szybciej znaleźć podaną frazę). Gdy w końcu to znajdziemy usuwamy "<" i ">" które otacza {DISPLAYNAME}. Zamiast tych strzałek proponuje dać ":" po {DISPLAYNAME}. Tak by to wyglądało {DISPLAYNAME}:

Możemy także zmieniać kolor w jakim gracz będzie pisał np.' {DISPLAYNAME}:&7 {MESSAGE} '

Najlepszym ustawieniem czatu według mnie jest '{DISPLAYNAME}&8:&7 {MESSAGE}'

Aby dodać range musimy w group-formats: równo pod default: napisać wcześniej utworzonągrupe Przykład rangiadsdas|366x92

**Uwaga**
               **Podradnik nadal nie jest gotowy**
JarToJa
JarToJa

Projekt nie dokończony chciałem sb to zapisać a pierwszy raz koszytam z tego forum

Lempik
Lempik

Ten wpis sprawia wrażenie, że zamiast PermissionsEx mamy zainstalować EssentialsX i EssentialsXChat. To prawda, że PEX już jest nieaktualizowany, ale do zarządzania uprawnieniami jednak jakiś plugin potrzebujemy - teraz najczęściej LuckPerms. I z pluginem LuckPerms oczywiście możemy mieć różne pluginy z rodziny EssentialsX, bo mają inne zastosowanie i wzajemnie się uzupełniają z LuckPerms.

JarToJa
JarToJa

wiem napisałem, że nie dokończony a nie wiem gdzie się to zapisuje w wersji roboczej

BrixNW
BrixNW

Jak już będziesz poprawiać to popraw informacje o pexie, bo jest akutalizowany, nie wiem czy to autor, czy ktoś inny, ale aktualizuje go https://jenkins.addstar.com.au/job/PermissionsEx/lastSuccessfulBuild/

JarToJa
JarToJa

o ile się nie mylę PermissionEx jest po prostu aktualizowany do nowszych wersji ale nie naprawiają błedów.

aggankx
aggankx

To wersja 2.0, większość faktycznie korzysta z wersji 1.x która nie jest aktualizowana

Mespi
Mespi

JarToJa:

/lp deletefroup (ranga) np./lp deletefroup vip

Czy przypadkiem nie powinno być deletegroup?

aggankx
aggankx

Ja jednak polecam /lp editor

jest bardziej intuicyjny niż wpisywanie tysiąca komend

JarToJa
JarToJa

powinno. literówka

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Hej. Miło, że tworzysz coś od siebie. Aby poradniki prezentowały się lepiej, zajrzyj tutaj: https://lvlup.rok.ovh/t/jak-pisac-dobre-poradniki-poradnik-krok-po-kroku/8552?u=timo

Zobaczysz, że od razu będzie dużo lepiej wyglądało. Jeśli będziesz potrzebował pomocy z uprawnieniami do edycji, możesz pisać na PW.

banciszek
banciszek

zaktualizujesz to?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Czy coś nie działa?

Poradnik powinien być wciąż aktualny.

banciszek
banciszek

okej tylko on tam napisał że jeszcze nie jest skończony i ja nie wiem czy mogę go dodać na publiczny serv

XANT3R
XANT3R

Poradnik jest jak najbardziej aktualny, jeśli chcesz w łatwiejszy sposób edytować permisje, to użyj /lp editor lub ustaw w configu LuckPerms storage-method na YAM, zapisz plik, wgraj go na serwer i zrestartuj serwer. Dzięki tej drugiej metodzie edytujesz pliki graczy w podobny sposób jak w pluginie PermissionsEx. Jeśli używałeś PermissionsEx, to najlepiej właśnie ustawić YAML, dzięki czemu szybciej się przyzwyczaisz do pluginu LuckPerms.

Po zmianie metody zapisu permisji na YAML w odróźnieniu od PermissionsEx masz podzielony jeden plik permissions.yml (W przypadku PermissionsEx) na kilka plików. Każda ranga wtedy to osobny plik, a każdy user także jest zapisywany osobno w katalogu users.

image|596x199

Przykładowy plik YAML dla rangi w pluginie LuckPerms prezentuje się tak:

name: właściciel
permissions:
- '*'

Na tym przykładzie plik grupy wygląda podobnie jak w przypadku PEX, ale w momencie gdy chcemy zblokować komuś permisję, będzie to wyglądać jak poniżej:

name: właściciel
permissions:
- essentials.silentquit:
    value: false

W przypadku tej formy edycji danych nie ma zbyt wiele różnic pomiędzy LuckPerms a PermissionsEx, ale tak jak pisano w temacie, to lepiej jest używać LuckPerms ze względu na częste aktualizacje.

Także jeśli ktoś wolisz edycję na plikach, to powyżej ma wszystko opisane ;)

chix
chix

Warto również wspomnieć że o ile możesz łatwo przenieść się z PermissionsEX na LuckPerms, w drugą stronę to nie działa i trzeba ręcznie ustawiać permisje od nowa.

Generalnie LuckPerms jest dużo lepszym pluginem, o czym autor poradnika już opisał.

XANT3R
XANT3R

Dobrze, że napisałeś. Można zmigrować wszystkie dotychczasowe rangi i permisje z innych pluginów . Komendy są podane na Migration | Wiki | LuckPerms :)

Zakładając, że wybierze zapis po YAML, to da się wrócić z LuckPerms na PEX, ale musiałby te wszystkie pliki grup połączyć ze sobą i zmienić wszelkie value: false na minusową permisję w PEX.

GreenUp
GreenUp

Bardzo ciekawy poradnik, liczę na kolejne update'y :)