Restart Maszyny - Brak odpowiedzi

Zombie
vps, kvm, sieć
Draysh
Draysh

Witam dzisiaj o godzinie 21:12 wyłączyłem i włączyłem maszynę do tej pory nie mogę się zalogować na VPS'A

A oto i Screen

image|690x373

I teraz pytanie do was: Ile trzeba czekać żeby można było się zalogować

Dnalrehtuz
Dnalrehtuz

Na którym węźle

Draysh
Draysh

Węźle to znaczy ?

KMatuszak
KMatuszak Weteran

W przypadku domyślnych systemów operacyjnych uruchamianie może zająć nawet 15 minut, jeżeli nadal nie da się zalogować spróbuj jeszcze raz zresetować VPS w panelu.

Draysh
Draysh

Trzeci raz wyłączam i włączam maszynę i dalej nie mogę się zalogować jakieś propozycje ?

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

PuTTy to taki ubogi terminal, spróbuj innej aplikacji do połączenia się lub zerknij do panelu Proxmox i w tamtejszą konsolę. Ewentualnie spinguj adres IP :>

Draysh
Draysh

Dalej nic zaczyna mnie to już irytować powoli :( wcześniej (NIE DZISIAJ) normalnie mnie łączyło a teraz lipka :(

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Sprawdziłeś konsolę w proxmox? Możesz spróbować podłączyć się do ssh wpisując w cmd komendę ssh nazwauzytkownika@adresvps

Draysh
Draysh

Ale mi dałeś misje XD jak ja nigdy w tej konsoli ani nawet w te proxy nie wchodziłem LOL misja życia

Mordo nie wiem jak to zrobić XD

KMatuszak
KMatuszak Weteran

W panelu klienta przejdź do informacji o serwerze VPS i kliknij niebieski przycisk Proxmox a po chwili zobaczysz adres oraz login i hasło. Po zalogowaniu z lewej strony wybierz swój vps i przejdź do zakładki Konsola.

Co do cmd to po prostu otwórz wiersz polecenia i wpisz komendę ssh po czym wpisz nazwę użytkownika i adres IP rozdzielając je znakiem @:

ssh xxxx@xxx.xxx.xxx.xxx

Draysh
Draysh

czy o coś takiego ci chodziło @KMatuszak

image|690x280

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Tak, z tego co widzę to system operacyjny jest poprawnie uruchomiony, spróbuj połączyć się z ssh przez cmd tak jak wyżej napisałem.

Draysh
Draysh

@KMatuszak mam nadzieje że dobrze zrobiłem

image|551x83

KMatuszak
KMatuszak Weteran

a wpisz ping ipvps

Draysh
Draysh

@KMatuszak co dalej

Bez%C2%A0tytu%C5%82u|462x232

KMatuszak
KMatuszak Weteran

VPS ma połączenie z siecią, wygląda na błędną konfigurację serwera SSH, czy na pewno używasz dobrego portu?

Draysh
Draysh

@KMatuszak 100% poprawny port

image|102x28

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Na pewno nie został zmieniony? Możesz sprawdzić czy jest to 22 przechodząc do konsoli w panelu Proxmox, wpisując dane logowania do vps oraz korzystając z komendy nano /etc/ssh/sshd_config - port będzie gdzieś na początku pliku.

Draysh
Draysh

@KMatuszak Da rade wkleić hasło w proxmox czy trzeba przepisać

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Nie można nic wklejać w Proxmox, musisz przepisać.

Draysh
Draysh

@KMatuszak port zgadza się

image|690x153

Draysh
Draysh

@KMatuszak A jak wpisałem takie coś iptables -A INPUT -p tcp --dport 10011 -s ipvps -j ACCEPT w putty jak działało to moze być wina tej komendy

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Po restarcie, iptables bez zapisu jest kasowane 😕

Ogólnie sprawdz stan działania serwera SSH w Proxmoxie przy użyciu komendy sudo service ssh status

Infinity
Infinity

iptables -nL

netstat -plnt

service ssh status

Te trzy cmd daj screeny wyników.

Jeśli wymaga -> sudo przed.

Draysh
Draysh

@DBanaszewski wydaje mi się że coś jest nie tak. Oczywiście mogę się mylić

image|690x246

image|524x419

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Daj ostatnie linijki sudo journalctl | grep ssh (będzie to w n^m linijkach, ale najpierw wpisz sudo service ssh restart i lec na sam koniec logów) 😛

Draysh
Draysh

@DBanaszewski Po wpisaniu sudo journalctl | grep ssh Otrzymałem takie coś

image|673x500

Natomiast po wpisaniu sudo service ssh restart otrzymałem taki komunikat image|690x19

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Pokaż wszystkie partycje dysku przy pomocy df -h.

Draysh
Draysh

@DBanaszewski Proszę bardzo

image|478x159

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Wklep: sudo mkdir -p /var/run/sshd i zrestartuj serwer ssh przy pomocy sudo service ssh restart.

Zobacz, jaki da to efekt.

Draysh
Draysh

@DBanaszewski Jak ty chyba kozak dzięki wielki mordo jestem twoim dłużnikiem 😍

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.