Router huawei EG8145V5 i otworzenie portów

Pytania i problemy
Mochcin
Mochcin

Dzień dobry mam router huawei EG8145V5 i od paru dni męczę się z odblokowaniem portów znalazłem jakieś poradniki ale to nie zadziałało i zastanawiam się czy jest jakaś opcja pominięcia otwierania portów ale żeby każdy mógł wejść na serwer.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Daj znać jaką ofertę internetu masz wykupioną.

Widzę, że to router obsługujący połączenie światłowodowe. O ile w przypadku np. Orange sytuacja jest jasna - masz własny publiczny adres IP i możesz dowolnie otwierać na nim porty, to w przypadku innych operatorów (szczególnie tych oferujących głównie internet mobilny i dzierżawiących sieć światłowodową od innych firm) może być inaczej.

Być może będziesz musiał dodatkowo wykupić publiczny adres u operatora, ale to jeszcze zobaczymy.

Mochcin
Mochcin

mam Internet od lokalnego dostawcy http://www.telenetiks.pl/

Mochcin
Mochcin

dokładnie jest to oferta której nie ma na stronie 500/50

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

No tak, w przypadku lokalnego dostawcy może być z tym ciężej.

Najprościej napisz do niego i zapytaj, czy masz publiczny adres IP i czy jest na nim opcja otworzenia portów.

Mochcin
Mochcin

bo mam wrażenie że odblokowuje to do ip jakiegoś wewnętrznego 10.2.14.10 a wszystkie komputery mają ip 192.168.18.x a publiczny adresu zaczyna się od 185.127.x.x

Mochcin
Mochcin

napisałem już czekam na odpowiedź

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.