Ryzen 5 / 3060 Ti

Pytania i problemy
Whited
Whited

Hej, Chciałbym się zapytać o podzespoły do komputera a mianowicie Ryzen 5 1600x i 3060 Ti. Jak myślicie jak duży będzie bottleneck przez CPU i jak można to wszystko polepszyć. Ogólnie mam CPU które wcześniej przedstawiłem i moje GPU to 1050 Ti. Chciałbym ulepszyć obie rzeczy tak żeby nie przynosiły mi "wstydu za każdym razem jak na to patrzę. Jakieś porady?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Przed jakimkolwiek większym updatem sprzętu napisz konkretnie co w obudowie piszczy. Zasilacz, mobo, ram, chłodzenie itd... Z góry Ci powiem, że dużego bottlenecka nie zaobserwujesz, no może tak +- 15%. Jeżeli zablokujesz FPSy na danej wartości np 60, to tym bardziej niczego nie zauważysz :) Pamiętaj, że nowe RTXy są dosyć łakome i rekomendowany zasilacz to minimum 650W ;) Co do dostępności no to tak trochę :kekw: poczekaj do lutego, albo leć w używki jakieś GTX 1660 S / RTX 2070 S czy RX 5700XT

Whited
Whited

Mój zasilacz jest śmiechu warty gdyż ma 400W ale co myślisz o SilentiumPC Vero L3 700W 80 Plus Bronze wygląda na tani i dobry 700watowy zasilacz.

KrEdEnS

L3 możesz śmiało brać

Gajwer
Gajwer

Rekomendowany, lecz wystarczy mniejszy tylko dobry zasilacz. Podstawka AMD aktualnie jest droga, procesory również. Myślę, że możesz ryzykować z RTX3060ti.

KrEdEnS

Gajwer:

Rekomendowany, lecz wystarczy mniejszy tylko dobry zasilacz.

Zgodzę się, ale najwydajniejszą i bezawaryjną pracę zasilacza osiągniesz gdy pobierasz +- połowę jego deklarowanej mocy ;)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.