Serwer Minecraft na rok

Pytania i problemy
xMin3S
xMin3S

Cześć. Razem ze znajomymi chcemy zrobić serwer Minecraft'a na rok (przez rok ta sama mapa, płatność z góry), tak aby zrzeszyć wszystkich znajomych "singleplayerowców" do grania na serwerze który będzie stał 24/7 przez 365 dni, a może i dłużej. Stąd pytanie - która oferta będzie najlepsza? Na serwerze będzie grało mniej więcej 30 - 50 osób (łączna liczba graczy, nie stałych online) Zależy mi na tym aby na serwerze nie było lagów przy renderowaniu nowych chunków przez graczy. Druga sprawa to dysk - mając serwer na 3GB PL wyrenderowaliśmy około 4GB mapy w ciągu 3 tygodni głównie za sprawą latania przy użyciu elytry Wersja serwera - 1.16.1 Pluginy: EasyWhitelist, Authme, Logblock, SkinsRestorer oraz ewentualnie LWC lub inny którym można zablokować swoje skrzynki, piece itp

Mespi
Mespi

Patrząc na liczbę graczy, oraz wymagania, poleciłbym FR 12GB+ z częstymi restartami. Polecam uważać na wioski, gdyż golemy potrafią nieźle zlagować serwer (gdy villagerowie boją się potworów tworzą mnóstwo golemów) 😉

jbrudek
jbrudek

Mespi:

Polecam uważać na wioski To prawda, dlatego zalecałbym wgranie pluginów które w części naprawiają problem z wieśniakami.

Lempik
Lempik

Jakie to pluginy, które w części naprawiają problem z wieśniakami?

jbrudek
jbrudek

LimitPillagers, Villager Optimiser oraz SAML (tylko przy dobrej konfiguracji tego pluginu).

aggankx
aggankx

Większość problemów z villagerami i pillagerami nie występuje na wersji 1.16.1 Bzdury

jbrudek
jbrudek

Jakieś podparcie tych słów? Fakt, jest w liście zmian zmniejszenie obszaru interesowania się osadników miejscem pracy, ale z tego co wiem nie był to jedyny problem z nimi. Dodatkowo nie widzę żadnego problemu w zainstalowaniu pluginów, które są raczej chwalone za swoje działanie, a co lepsze, mogą polepszyć wydajność serwera.

Patbox
Patbox

Villager Optimiser oraz SAML nie są potrzebne przy odpowiedniej konfiguracji serwera. Tak czy siak psują one zachowanie mobów, co może niezbyt spodobać się graczom

jbrudek
jbrudek

Fakt, te pluginy to droga na skróty, ale ja nie mówię że jest to absolutna konieczność, tylko po prostu je polecam.

xMin3S:

Zależy mi na tym aby na serwerze nie było lagów przy renderowaniu nowych chunków przez graczy. Więc wyrenderuj mapę przed startem serwera pluginem WorldBorder

aggankx
aggankx

Podobnie LimitPillagers, w nowszych wersjach nie ma już tego buga gdzie respiło się ich setki i lagowały serwer. Po co więc instalować plugin, który wymaga zasobów a dużo nie pomoże (albo i wcale)

jbrudek
jbrudek

A więc dobrze wykazałeś, mój błąd, więc może skupmy się na pomocy koledze który pisał posta.

xMin3S
xMin3S

Miałem 5 serwerów na wersji 1.15.2 zwykłych survivali z authme oraz skinsrestorer i nigdy nie widziałem problemu z dużą ilością pillagerów czy golemów

xMin3S
xMin3S

Liczba którą podałem to całkowita liczba osób która będzie grała. Ilość graczy online będzie zapewne o wiele mniejsza, nikt nie będzie siedział 24/7

Mespi
Mespi

Jednak pod tą wersje najoptymalniej byłoby wybrać FR 12GB+ i przeznaczyć 10GB na serwer. Dzięki temu przy większej eksploracji mapy reszcie graczy gra nie powinna aż tak zacinać. Znajomy kupił dedyka 32GB i ma na nim serwer na wersje 1.15.2, więc nie narzeka aż tak, jednak wykonuje co 2-3 dni restarty, gdyż java pochłania zasoby

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.