Serwer Minecraft na VPS - jak włączyć?

Pytania i problemy
vps, minecraft, zarządzanie
Championes
Championes

Witajcie, mam duży problem, bo włączyłem serwer na vps i grałem sobie przez 3 min, a później zacząłem wgrywać pluginy i na konsoli napisałem restart, bo chciałem zrestartować serwer na VPS i nie wiem teraz jak go ponownie włączyć. 😟 Z góry dziękuję.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Serwer Minecraft możesz odpalić komendą: screen -dmS MC java -Xms1024M -Xmx2048M -jar craftbukkit.jar jeżeli nie masz screena możesz go zainstalować apt install screen do screena z mc możesz przejść screen -r a wyjść ctrl + a + b Przydzielenie ramu dopasuj do swojego VPSa

Championes
Championes

KrEdEnS:

screen -dmS MC java -Xms1024M -Xmx2048M -jar craftbukkit.jar Wpisałem i nicminecraft@vps13838_ ~ 11.03.2021 13_16_29|690x368

KrEdEnS

Masz bardzo dużo screenów zabij je image|144x154 kill pid

ewentualnie szybciej (jedna komenda): pkill screen

Championes
Championes

Dobra, już usunąłem co teraz?

KrEdEnS

Odpal serwer

KrEdEnS:

screen -dmS MC java -Xms1024M -Xmx2048M -jar craftbukkit.jar

Championes
Championes

Co ja źle robie?minecraft@vps13838_ ~ 11.03.2021 13_32_13|690x368

KrEdEnS
  1. przejdź do katalogu z MC
  2. zobaczy czy masz już jakieś screeny screen -list
  3. jak tak zabij pkill screen
  4. odpal MC komenda wyżej
  5. przejdź do mc screen -r / screen -r MC
Championes
Championes

Jak przejść do tego katalogu z mc?

KrEdEnS

cd /ścieżka/do/katalogu musisz wiedzieć, gdzie masz zainstalowany serwer :thinksmart:

Championes
Championes

Nie ogarniam XD, może ja wyśle tu potrzebne rzeczy z FTP, a ty mi wytłumaczysz 😕

KrEdEnS

Nope, pokaż z jakiego poradnika instalowałeś MC-ka

Championes
Championes

długa historia czk...

KrEdEnS

Mamy czas ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Championes
Championes

Tym się na początku kierowałem https://lvlup.rok.ovh/t/jak-zainstalowac-serwer-minecraft-java-edition-z-uzyciem-silnika-paper-na-vps/15889 , a później tym https://www.youtube.com/watch?v=7x27nFiLX2I i jakim cudem udało mi się odpalić serwer. Siedze nad tym od 7 rano 😟

KrEdEnS

Dobra zacznijmy od tego co pokazuje komenda: ls -l /home

Championes
Championes

mmm nwm

KrEdEnS

musisz sprawdzić i wysłać :nosacz: magicznej kuli nie mam :kappa:

Championes
Championes

przekierowuje chyba do plików home, lub je tworzy

KrEdEnS

Ja wiem co robi ta komenda, chodzi mi, o odpowiedz od serwera - pokaż ją

Przykładowo wyślij ss-a: image|498x92

Championes
Championes

mmmm dobra od poczatku powiem ci... moze lepiej bedzie jak zreinstaluje serwer?

KrEdEnS
Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Jeśli to Twój pierwszy kontakt z Linuxem to warto też żebyś poczytał sobie o podstawowych komendach, w Internetach jest sporo informacji na ten temat.

Chodzi tutaj głównie o komendy: ls, cd, mkdir, rm czyli listowanie zawartości folderu, przejście do konkretnego folderu, utworzenie nowego folderu i usuwanie plików lub folderów (tutaj to ostrożnie :>).

Same "gołe" komendy potrafią wiele zdziałać, jednak cała magia kryje się w dodatkowych informacjach jakie możesz dać poleceniu poprzez flagi, np. ls -alh pokaże nie tylko pliki w folderze w którym się znajdujesz ale także więcej informacji o tych plikach (rozmiar, data modyfikacji, uprawnienia).

Najszybszą metodą obczajenia komendy i jej flag to użycie --help czyli np. ls --help lub komendy man (od manual) czyli np. man ls.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.