Serwer nie potrafi korzystać z ramu

Pytania i problemy
Dagrond
Dagrond

Cześć. Mam VPS PL 8GB, z czego 6GB przeznaczone na serwer, a serwer i tak crashuje z powodu "here is insufficient memory for the Java Runtime Environment to continue". Moje flagi startowe:

java -Xms6G -Xmx6G -XX:+UseG1GC -XX:+UnlockExperimentalVMOptions -XX:MaxGCPauseMillis=100 -XX:+DisableExplicitGC -XX:TargetSurvivorRatio=90 -XX:G1NewSizePercent=50 -XX:G1MaxNewSizePercent=80 -XX:G1MixedGCLiveThresholdPercent=35 -XX:+AlwaysPreTouch -XX:+ParallelRefProcEnabled -Dusing.aikars.flags=mcflags.emc.gs -jar paper.jar

Co może powodować taki problem? Wydarza się to jakiś czas po starcie serwera. Najpierw jest okej, potem zaczyna freezować i przycinać, a następnie crashuje z powodu zbyt małej pamięci... Dodam, że po starcie serwera komenda htop pokazuje coś takiego: https://imgur.com/a/OZLIY70 (nie patrzcie na zużycie procesora bo to przy starcie serwera, później to spada do normalnych wartości, chodzi mi głównie o RAM)

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Wygląda na to, że te 6GB to po prostu za mało 😛

mar232320
mar232320

Spróbuj uruchomić w ten sposób: java -Xms6G -Xmx6G -jar paper.jar jesli to nie pomoże, to oznacza, że serwer potrebuje więcej ramu.

Dagrond
Dagrond

Właśnie problem nie polega na zbyt małej ilości ramu tylko... na zbyt dużej. Zmniejszyłem do 5GB i problem nie występuje. Ale ja chcę więcej ramu serwerowi przypisać... Na VPS PL 4GB miałem to samo, gdy przypisałem 3gb to robiło dokładnie to samo, zmniejszyłem do 2 i nagle nic. Przecież system i drobne usługi nie potrzebuje aż tak wiele ramu do działania. Podejrzewam że problem nie tkwi w serwerze, ale albo w flagach startowych, albo gdzieś po stronie systemu/JVM.

aggankx
aggankx

Java sama w sobie potrzebuje RAMu. Ja przy 8 GB również używałem 5 GB do minecrafta

devon
devon

Flagi różnią się od tych zalecanych na https://aikar.co/2018/07/02/tuning-the-jvm-g1gc-garbage-collector-flags-for-minecraft/

java -Xms6G -Xmx6G -XX: + UseG1GC -XX: + UnlockExperimentalVMOptions -XX: MaxGCPauseMillis = 100 -XX: + DisableExplicitGC -XX: TargetSurvivorRatio = 90 -XX: G1NewSizePercent = 50 -XX: G1Maxcent -XX: + AlwaysPreTouch -XX: + ParallelRefProcEnabled -Dusing.aikars.flags = mcflags.emc.gs -jar paperclip.jar

Dagrond
Dagrond

Przecież to kropka w kropkę to samo, tylko nazwa silnika to paper a nie paperclip.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.