Serwer SSH odrzuca połączenie

Zombie
linux, ftp
godofrock123
godofrock123

Przy próbie zalogowania się na maszynę przez SSH otrzymuję komunikat Connection closed by xxx.xxx.xxx port 22. Serwer działa ponieważ moja strona jest widoczna.

//edit Porty nie były edytowane!

Flyspeak
Flyspeak

U mnie port do SSH to 21

DoreK
DoreK α-tester v3

Jeśli masz dostęp do proxmoxa to zaloguj się na konsolę noVNC i użyj komendy service ssh status

godofrock123
godofrock123

DoreK:

proxmoxa

Nie mam

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

W takim razie spróbuj zrestartować maszynę w panelu, może serwer ssh się wysypał? :thinking:

Nikox
Nikox

Nie dodawałeś żadnych regułek do iptables? Zmieniałeś może port? Spróbuj zrestartować vps, może pomoże 😃

godofrock123
godofrock123

Nic nie zmienialiśmy Restart nie pomaga!

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Inaczej, co robiłeś z VPSem od czasu, kiedy jeszcze działało do momentu, aż przestało działać.

LinGruby
LinGruby Pionier

Flyspeak:

U mnie port do SSH to 21

to raczej nie możliwe ;-) port 21 jest do FTP a do SSH ( SFTP ) jest 22 no chyba że zmieniałeś port?

godofrock123
godofrock123

Sprawdzałem logi apache zalogowany po SSH zostawiłem na chwilę terminal i po kilku minutach zobaczyłem "Connection closed by xxx.xxx.xxx port 22" próba zalogowania zwracała tą samą informację. Restart nie pomaga.

Timo

To normalne, sesja wygasła po pewnym czasie bez aktywności, ale dziwne, że później przestało działać :thinking:

godofrock123
godofrock123

Nom

Flyspeak
Flyspeak

LinGruby:

to raczej nie możliwe 😉 port 21 jest do FTP a do SSH ( SFTP ) jest 22 no chyba że zmieniałeś port?

Masz racje ja przez ten port łącze się z WinSPC.

Infinity
Infinity

Są tylko dwie możliwości:

1. SSH nie działa/nie jest uruchomione/jest źle skonfigurowane
  2. IPTABLES blokuje.
Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jak się ma wynik tej komendy?

netstat -aln | grep ':22'
bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Nieznajomy11:

Jak się ma wynik tej komendy?

skoro nie może się zalogować, a przycebulił i wziął ovz, to nie ma możliwości wykonania tego polecenia =(

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Jakoś pominąłem ten fakt. :thinking:

@godofrock123 nie instalowałeś może czegoś typu "inne iptables", czy czegoś do firewalla, fail2bana? Albo innego softu, może miał jakieś świństwo?

DoreK
DoreK α-tester v3

Mój kolega po instalacji fail2ban miał problem z ssh. Jeżeli u Ciebie ten problem wystąpił właśnie w wyniku instalacji f2b, edytuj plik /etc/fail2ban/jail.conf, a następnie znajdź: undefined i pod backend dopisz enabled = true potem zrestartuj VPS :)

Timo

On sie chyba nie może zalogować, to nie może edytować.

godofrock123
godofrock123

Nom nie mam dostepu do server do FTP SFTP SSH NIC

Timo

No to tylko reinstall wchodzi w gre, skoro nie możesz zrobić nic.

DoreK
DoreK α-tester v3

Ewentualnie kontakt z supportem choć wątpię żeby coś to dało.

Timo

Problem jest jak najbardziej po stronie użytkownika, support tu nie pomoże.

DoreK
DoreK α-tester v3

Przypominam że lvlup.pro ma również w ofercie pakiet administracji. Ja bym napisał, może za free by się udało to ogarnąć ;)

Timo

Będzie ciężko w przypadku braku dostępu do VPSa 😂

liamdj23
liamdj23

Przecież SystemZ ma dostęp do VPSów :thinking:

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.