Serwer TS3 na PC z publicznym IP

Pytania i problemy
WoZZowskY
WoZZowskY

Witam Mam pewien problem z łączeniem się do mojego serwera TeamSpeak3 który się znajduje na komputerze poprzez zewnętrzne IP. W sieci lokalnej wszystko ładnie śmiga po wpisaniu IP mojego PC na innym komputerze udaje się połączyć z serwerem, jednak mam problem udostępnić go w internet czyli chcę aby można było się z nim połączyć za pomocą mojego publicznego IP. Przekierowałem porty w moim routerze na mój komputer z serwerem i nie działa, nie da się z nim połączyć. Na początku myślałem,że to firewall blokuje więc go wyłączyłem i też nic. Oto moje przekierowania w routerze: Bez tytułu|690x327

Jakby ktoś mógłby mi w tym pomóc byłbym bardzo wdzięczny! Z góry dziekuję!

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

WoZZowskY:

poprzez publiczne IP

Przez zewnętrzne? Jeśli tak, to innym też powinno działać. Przez jakie się łączyłeś?

Czy twój router jest tak jakby na końcowym etapie? Tzn. czy czy twój router już bezpośrednio idzie światłowodem gdzieś, czy jak to masz połączone?

WoZZowskY
WoZZowskY

Tak, zewnętrzne IP te co inne komputery mnie widzą w sieci (mam stałe IP) Etap mojej sieci jest taki: PC (serwer TS3) >> Router TP-LINK >> Modem światłowodowy Raisecom >> i światłowodem do dostwacy.

Timo

Czy ten modem jest zarządzalny? Jeśli tak - tam również musisz otworzyć porty.

WoZZowskY
WoZZowskY

Kurczę trudno powiedzieć bo to modem od dostawcy internetu a ja tak za bardzo się nie znam na modemach dopiero zaczynam uczyć się sieci komputerowych. Dokładny model tego modemu to: Raisecom ISCOM HT803G-03 Jeszcze sprawdzę w instrukcji obsługi jak do niego się dostać 😛 I czy jest to w ogóle możliwe.

Oto zdjęcie: ISCOM HT803G real|228x228

Niestety w instrukcji nic nie pisze na temat panelu modemu

WoZZowskY
WoZZowskY

@Timo W internecie znalazłem taką informację na temat tego modemu

Zarządzanie - CLI, Telnet, Web i SNMP (System Zarządzania NView) Czyli chyba jest zarządzalny. Ale nie mam do niego dostępu 😦

Timo

Jeśli jest zarządzalny to pewnie blokuje porty i można je odblokować tak samo jak w routerze. Ale jak nie masz dostępu, to będzie ciężko. Choć mogę być w błędzie, nie pracowałem z czymś takim jeszcze.

WoZZowskY
WoZZowskY

Będę jeszcze kombinował, jak nic nie pójdzie to zadzwonię do dostawcy i poproszę o odblokowanie portów. W końcu płacę to wymagam 😛

LinGruby
LinGruby Pionier

z zasady modem od dostawcy nie ma blokowanych portów ( potocznie jest otwarty na świat )
ja osobiście się nie spotkałem z czymś takim że dostawca na modemie blokuje porty ( jedynie co blokują to dostęp do modemu )

no ale każdy dostawca może blokować bez wiedzy użytkownika bo i tak z zasady potoczny Kowalski wykorzystuje góra 5 podstawowych portów nic ponadto ;-)

na szczęście mój dostawca blokuje tylko dostęp do modemu a portów nie, tyko bo z zasady nie chce się użerać z klientami ( a proszę ten port otworzyć lub tamten ) no chyba że jakaś klauzula jest w umowie a większość umów nie czyta ;-)

WoZZowskY
WoZZowskY

Czyli jest szansa na to, że będzie to działać bo umowa została przeze mnie przerobiona jak obowiązkowa lektura 😛 A mój dostawca internetu ma konkurencje u nas na wsi (Tak mieszkam na wsi 😛 ) bo jeszcze 2 operatorów wpycha się ze swoimi światłowodami i raczej by tego nie zrobił, że zablokuje porty bo by klientów potracił. A po 2 przeskanowałem całą sieć mojego operatora i bardzo dużo ludzi ma otwarte port 80 na strone internetową której też nie mogę wystawić na IP zewnętrzne. Prawdopodobnie ja robię coś źle tylko co?? Już wszystkiego próbowałem 😦

WoZZowskY
WoZZowskY

Przeskanowałem moje IP programem NMAP i wykrywa mi ten port z zewnętrznej sieci ale pisze, że jest filtrowany O tak:

Nmap scan report for rev83-20.xxxxxnet.pl (1xx.2xx.xx.x0) Host is up (0.044s latency). PORT STATE SERVICE 80/tcp filtered http

Co to oznacza?

Timo

Port 80, to nieistotne.

WoZZowskY:

80/tcp filtered http

WoZZowskY
WoZZowskY

Ale teraz próbowałem inne serwery postawić czy zadziała Odpaliłem XAMPP'a i przekierowałem port 80 i 443 i coś się odezwało ale nadal nie mam połączenia przez zewnętrzne IP

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.