Serwer zgubił sieć po reboocie

Pytania i problemy
vps, zarządzanie
devon
devon

Witam. Zrobiłem reboot vpsa z konsoli pierwszy od 40dni i nagle nie mogę podlączyć sie pod ftp i putty. Jedne co to dziala proxmox . Co się stało...? Edit.Nie działa nawet pingownie z konsoli proxmox

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Jeżeli możesz wpisz ip a w proxmoxie (konsola serwera) i wyślij SSa.

devon
devon

Przechwytywanie|690x207

KrEdEnS

Ok no to już rozjaśnia trochę sytuacje. Bardzo możliwe, że edytowałeś plik konfiguracyjny sieci albo serwer DHCP ma jakiś bug.

image|642x49

devon
devon

Nie edytowałem kompletnie nic. Nie wchodziłem nawet na vps bo nie miałem czasu zrobilem tylko reboot dzis Edit;Co mogę teraz z tym zrobić?

KrEdEnS

Ok, jeżeli chcesz najszybszym rozwiązaniem będzie reinstalacja serwera / (możesz spróbować także kolejnego restartu) Jednak istnieje możliwość przekonfigurowania twojego pliku konfiguracyjnego, ale do tego potrzebuję informacji jaki masz zainstalowany system?

devon
devon

Reinstal raczej odpada. Serwer skonfigurowny cala strona i wszystko od mysql itd

KrEdEnS

KrEdEnS:

ale do tego potrzebuję informacji jaki masz zainstalowany system? @devon

devon
devon

ubuntu 18.04

KrEdEnS

Ok, łap konfigurację

https://linuxconfig.org/how-to-configure-static-ip-address-on-ubuntu-18-04-bionic-beaver-linux

Informację o adresie, mascie i bramie znajdziesz po kliknięciu w panelu na swojego VPSa i przejściu w zakładkę Pomoc (sam dół)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Warto pamiętać, że ręczna konfiguracja sieci spowoduje niedostępność sieci jeśli obsługa przeniesie VPS między węzłami. Był to jeden z głównych powodów wprowadzenia serwera DHCP u nas. Nie zalecamy ręcznej konfiguracji, lepiej naprawić konfigurację klienta DHCP na dłuższą metę.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.