Witam. Prowadzę serwery Minecraft na VPS lvlup.pro. Tydzień temu, zainstalowałem wszędzie nowe silniki na 1.15 (coś w stylu forku tuinity), w celu poprawy wydajności. Wszystko pięknie działało, 50 osób i stałe 20 tps, gdzie na spigocie było 12 tps przy 20 osobach ;) Od kilku dni, kiedy na serwerze gra więcej niż 20 osób, zaczynają się okropne lagi, cofki (nic nie zmieniałem od zmiany silnika) i dzieje się to tylko na głównej maszynie n152 Restartowałem vps przez proxmox, panel i po tym jest jeszcze gorzej. Wystarczą 3 osoby a użycie cpu (4 wątki) skacze do 100%, serwer potrafi się wyłączyć. Użycie ram cały czas na poziomie 3/14GB (z poziomu gry). Przy takim lagu, zawiesza się również ssh, ftp a nawet proxmox. Przetestowałem 4 różne silniki, usunąłem połowę pluginów i plików, nadal to samo. Kiedy CPU skacze, dostaje w konsoli spam logów z prawie każdego pluginu. Bardzo dziwna sytuacja, zwykle grało po 40 osób, 5GB wolnego ram, CPU na 35% i nie było żadnych błędów. Dodam że nic nie instalowałem od tamtego czasu. To nie może być problem źle skonfigurowanego serwera bo na moim komputerze serwer działa bardzo dobrze. Co robić? Pozdrawiam.
Dodam, że przed tymi lagami, timingi wyglądały zupełnie inaczej tzn najbardziej lagowało tick entity na światach skyblock.
Wpuszczę kilka osób na serwer i wyślę screeny z top
ALE!
To nie jest jedyny problem.
Na obydwu screenach widać, że Java zjada najpierw 75% a potem 100% CPU i ramu tak samo.
Jeżeli masz jakieś zbędne pluginy, pozbądź się ich.