Skanowanie portów

Off topic
WoZZowskY
WoZZowskY

Witam Mam takie pytanie a mianowice Czy skanowanie portów jest legalne? Bo pobralem pare programów do skanowania IP oraz ich otwartych portów i to co zobaczylem co tam mozna znaleźć to mnie zatkało 😛 Od drukarek sieciowych, stron internetowych na lokalnym serwerze, panele do routerów po otwarte dyski sieciowe bez haseł 😨

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

I tak i nie, generalnie zależy co i w jakich intencjach.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Generalnie jeśli nie zabrania tego Regulamin usługi twojego dostawcy oraz serwera, który chcesz skanować to dlaczego miało by być nielegalne :thinking: Na moje rozumowanie: Jeśli coś jest otwarte (niezabezpieczone) = dostępne, czyli można wejść. Gdyby było zabezpieczenie i gdybyś złamał to zabezpieczenie to inna sprawa.

O ile nie wygenerujesz kolosalnego ruchu na serwer i nie zostanie potraktowane to jako atak to nie widzę przeszkód.

Nieznajomy11

Timo:

dlaczego miało by być nielegalne

Chociażby konflikty z polskim prawem?

O, tutaj coś ciekawego prosto z nmap.org: https://nmap.org/book/legal-issues.html

WoZZowskY
WoZZowskY

Ale martwi mnie jedno. Że ci ludzie nie wiedzą co "dają" do sieci nie zdajac sobie z tego sprawy. Skanujac porty ip innych użytkowników u mojego dostawcy na dzien dobry znalazlem 3 niezabezpieczone dyski sieciowe z danymi ktore nie powinny byc w sieci! Takie jak zdj prywatne filmy itp

Nieznajomy11

Nie wiem jacy ludzie i dlaczego cie to martwi, ale świat nigdy nie będzie idealny, a takie niepozabezpieczane rzeczy to raczej standard. 😄

Pantoflarz
Pantoflarz

witaj w wielkim świecie informatyki :kappa:

WoZZowskY
WoZZowskY

I to wszystko można zobaczyc za pomocą 1 darmowego programiku ehhhh

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Zapewne to samo mógłbyś zrobić ręcznie, tylko trwało by to dużo dłużej.

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Gdyby to był cywilizowany kraj to poleciłabym Ci napisanie do danego dostawcy i poinformowanie o fakcie. Pewnie nawet dostałbyś za to jakąś nagrodę pieniężną. Ale mieszkamy w Polsce... To co odkryłeś pozostaw dla siebie jeśli nie chcesz mieć problemów.

Sad but true.