Dziś rano skradziono moje konto e-mail wraz z lvlup napisałem ticketa z innego konta ale można coś jeszcze zrobić ?
Dziś rano skradziono moje konto e-mail wraz z lvlup napisałem ticketa z innego konta ale można coś jeszcze zrobić ?
Zmienić wszystkie hasła na różne, najlepiej na losowe 16 znaków i zacząć używać menedżera haseł.
Tak, możesz. Nowe konto/odzyskane konto zabezpiecz odpowiednio - silne hasło zmieniane co np. 3 miesiące, menadżer haseł (polecam KeePass, sam korzystam).
Najgorszą sytuacją w tym przypadku jest kradzież maila - umożliwia to dostęp do wszystkich kont używających tego maila.
Zacytuję regulamin LVLUP (ogólne warunki świadczenia usługi):
Tak w sumie to dość zabawne, bo skoro to było przejęcie dostępu do skrzynki mailowej to chyba ten punkt nie będzie mieć mocy. Użytkownik nie ujawnił osobie trzeciej hasła dostępu. :thinking:
Ale ujawnił hasło do konta lvlup, to jest chyba w tym momencie problemem. Gdyby nie to to by mógł na przykład napisać ticketa z prośbą o zmianę adresu e-mail. Ze swojego konta, więc taki ticket byłby wiarygodny.
nie nie ujawnił hasła do konta lvlup
Mając dostęp do konta mailowego przypisanego do konta lvlup, możesz odzyskać hasło (zmienić na nowe) na lvlup, nie musiz go wcześniej znać.
Dając dostęp do skrzynki e-mail dajesz również dostęp do konta lvlup, więc wydaje mi się, że punkt jest dalej na mocy.
@Crido gdyby nikt nie znał/ nie zresetował Twojego hasła to by Ci nikt się na konto nie dostał. Więc hasło trafiło do osoby trzeciej.
a czy ja dałem dostęp ?
Nie, ale
Lumpiasty:
Użytkownik zobowiązany jest nieujawniać jakiejkolwiek osobie trzeciej hasła dostępu i ponosi wyłącznąodpowiedzialność za szkody wyrządzone na skutek jego ujawnienia Nie musiałeś Ty ujawniać, wystarczy, że ktoś poznał, nieważne jak.
Podal haslo do poczty(jezeli dobrze rozumiem post), nie do lvlupa
Jeżeli włam poprzez wpisywanie róznych fraz uzywaniu generatorów iw gl to ujawnianoie to neizły tok rozumowania
Jeśli generator hasła zna Twoje hasło to znaczy, że pora je zmienić.
Regulamin mówi o ujawnieniu hasła do konta lvlup - ujawnienia tu nie było, bo doszło do ataku na maila i nieautoryzowanej zmiany hasła na koncie lvlup, jednak hasło nigdy przecież nie zostało nikomu podane. Zostało po prostu wygenerowane nowe hasło, starego zapewne nadal nikt poza @Crido nie zna.
Lumpiasty:
Jeśli generator hasła zna Twoje hasło to znaczy, że pora je zmienić.
To ja mam 1/10000 szans, że trafię twój pin do karty, a w parę sekund wygeneruję wszystkie - czy to znaczy, że powinieneś zmieniać pin do karty?
Lumpiasty:
Dając dostęp do skrzynki e-mail dajesz również dostęp do konta lvlup, więc wydaje mi się, że punkt jest dalej na mocy.
Błąd. Prosty przykład - dajesz dostęp do skrzynki mailowej, nie dajesz dostępu do konta na lvlupie - po prostu możesz mieć inne haslo na lvlupie i inne na poczcie. Punkt regulaminu obalony. A to, że osoba, która otrzymała skrzynkę sobie owe hasło zmieniła na swoje, to już problem właściciela kont - dlatego, jeżeli e-mail posiada możliwość logowania przy pomocy 2FA, należy z tego korzystać, bo jest bardzo przydatne.
ja nadal nie widze odpoweidzi na moje pytanie kotki
No, ale w zasadzie to jakie ono jest - bo czy można coś zrobić z czym?
czy da się coś zrobić ?
Raczej nie 😛 Możesz próbować odzyskać, ale zobaczymy czy uda Ci się to.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.