Pobrałem to, otworzyłem.
dziś jestem słony i niezwykle toksyczny, miłej lektury :3
Twój skrypt ogranicza się na dobrą sprawę do wklepania kilku komend.
cd /home
wget http://dl.4players.de/ts/releases/3.7.0/teamspeak3-server_linux_amd64-3.7.0.tar.bz2 -O ts3server
tar -zxvf ts3server
tar -jxvf ts3server
cd teamspeak3-server_linux_amd64
touch .ts3server_license_accepted
chmod +x ts3server_startscript.sh
./ts3server_startscript.sh start
Do tego robisz to w najbardziej nieprzyjemny możliwy sposób, zawalając miejsce przeznaczone na katalogi użytkowników jakimś szrotem.
Co tu do jasnej anielki robią dwa polecenia tar, co to ma niby na celu. Wiesz w ogóle co te przełączniki robią czy przepisałeś to z randomowego poradnika jak ostatni leśny dzban nie mając pojęcia czemu to służy?
-j, --bzip2
filter the archive through bzip2
oraz
-z, --gzip
filter the archive through gzip
Tym bardziej patrząc na rozszerzenie pliku który skrypt pobiera obecnośc obu poleceń jest bezsensowna.
Dalej, zatajasz przed użytkownikiem fakt, że zaakceptował jakąś tam licencje
touch .ts3server_license_accepted
W zasadzie cały ten skrypt niczemu nie służy. To co ma robić owszem robi, lecz robi to źle.
A i w tym miejscu całość się wykrzaczy jeśli:
a) użytkownik nie jest rootem
b) dystrybucja nie posiada apta
apt-get update
apt-get upgrade -y
Więc zakładam, że założyłeś że serwer będzie uruchomiony z UPRAWNIENIAMI NAJWYŻEJ UPRAWNIONEGO UŻYTKOWNIKA W CAŁYM SYSTEMIE (po apcie bez sudo i wrzucaniu WALONEGO SERWERA TS3 DO MIEJSCA PRZEZNACZONEGO NA KATALOGI UŻYTKOWNIKÓW). Jakim wazonem trzeba być, by uruchamiać jakąkolwiek aplikację tego typu z tak wysokimi uprawnieniami. Za coś takiego powinno się dożywotnie zabraniać dostępu do jakiegokolwiek urządzenia elektronicznego.
Swoją drogą tak mi się przypomniało na koniec pisania ale nie potrafiłem jakoś tego wpleść w tekst. tar potrafi sam wykryć rodzaj kompresji, więc podawanie a właściwie wymuszanie nie jest tu konieczne :p