Słaba prędkość uploadu przez FTP (vsftpd)

Zombie
MTGmati
MTGmati

Wracając do mojego problemu, który pisałem na shoutbox z wgraniem 5GB na serwer w2, postanowiłem postawić serwer FTP (vsftpd) na VPS, lecz problem z małym upload-em nie został porzucony średnia przędność to zaledwie 700 KiB/s moje ustawienie configu serwera vsftpd wskazuje na limit 50 MB/s local_max_rate=52428800 a łącze internetowe pozwala mi na upload w 10 MB/s. Klienta, jakiego używam do przesyłania plików to FileZilla, bez nałożonych limitów na i/o.

anon10657637
anon10657637

Ja bym na Twoim miejscu sprawdził dysk. Do stałego i regularnego monitoringu polecam od siebie pakiet systat:

su
apt-get install sysstat
 /etc/default/sysstat

Potem zmieniasz pole w konfiguracji ENABLED na true i lecisz dalej:

service sysstat restart

Następnie, po jakimś tam czasie wklepujesz:

iostat -x 1

oraz dla pozostałych statystyk:

sar

Jeżeli jednak okazjonalnie, no to możesz użyć dstat:

su
apt-get install dstat

Wtedy dla przykładu możesz użyć takiego polecenia:

dstat -tdD total,sda,sdb,sdc,md1 60

Jak wykonasz jedno lub drugie - podrzuć output ;)

MTGmati
MTGmati

Zrobione, oto efekt image|308x146

LinGruby
LinGruby Pionier

MTGmati:

a łącze internetowe pozwala mi na upload w 10 MB/s

czyli musisz mieć łącze upload 100 MB/s jeśli tak to dziwne że więcej nie wyciągniesz, ale jeśli masz łącze upload 10 MB/s to masz ok 1 MB/s wysyłania ;-)

bo ja przy swoim łączy mając 50 MB/s mam 5 MB/s wysyłania, a przy pobieraniu mam łącze 600 MB/s to mam 60 MB/s tak to się kiedyś przeliczało na torrentach ( jak ktoś miał shell'a 100/100 MB/s to miał 10/10 MB/s ;-)

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Kwestia różnicy bajtów a bitów. Mam faktyczną prędkość 60 megabitów a pobiera mi z około 6 mbps.

LinGruby
LinGruby Pionier

czyli prawidłowo ;-)

anon10657637
anon10657637

@MTGmati jednak to nie dysk. Jak napisał @LinGruby, kwestia Twojego łącza ;)