SMTP jak je zainstalować i skonfigurować pod IPBoard?

Zombie
anon90964722
anon90964722

Tak jak w temacie bo maile od mojego forum na IPBoard nie dochodzą a @Nikox napisal ze SMTP musze zrobić a nwm jak debian 8 jessie

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Założenie serwera SMTP, z którego będą przychodziły maile niewpadające do spamu nie jest takie proste. Jeżeli jednak chcesz koniecznie zrobić to samodzielnie, zainteresuj się tymi linkami:

https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-postfix-as-a-send-only-smtp-server-on-ubuntu-14-04 https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-use-an-spf-record-to-prevent-spoofing-improve-e-mail-reliability https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-dkim-with-postfix-on-debian-wheezy

Niestety, ale Google jest bardzo restrykcyjne i czasem jeżeli postawisz sobie samodzielnie prawidłowo serwer smtp, to będzie odbijało maile tj. nie pojawią się nawet w spamie, dlatego polecam użycie innego serwera smtp i przekierowanie mailowych wpisów domeny do dostawcy. Serwer mailowy jest częścią pakietu hostingu www ;)

anon90964722
anon90964722

A mógłwyś pomóc mi to zrobić ?

bopke

To jest dużo roboty, ale w tych poradnikach wszystko masz dokładnie opisane. Trzeba na to poświęcić wiele czasu, wątpię że zrobi to ktoś za Ciebie za darmo. Taniej Ci wyjdzie zastosowanie alternatywnych metod.

anon90964722
anon90964722

W tym problem że to nawet do spamu sie nie wysyła to wogóle sie nie wysyła do użytkownika

bopke

Skoro nie skonfigurowałęś tego smtp w ogóle, to nic dziwnego, że nie wysyła. Musisz skonfigurować jakieś smtp w silniku, czy to cudze, czy to swoje, ale żeby maile wychodziły prawidłowo to musisz również dostosować wpisy MX i SPF/DKIM domeny do tego.

anon90964722
anon90964722

a jak mam poczte na zoho to da sie ustawic zeby z tamtad wysylalo e-maile?

bopke

Tak, ale musisz przekierować wpisy domenowe, jeżeli domenę kupiłeś w innym miejscu. Więcej na ten temat znajdziesz na ich stronie.

anon90964722
anon90964722

Bo mam domene skonfigurowaną na zoho.eu i po prostu żeby ipboard wysyłał maile z tego :/

bopke

Wszystkie dane do połączenia powinni dostarczyć oni, wystarczy wpisać je w konfigurację email na forum.

anon90964722
anon90964722

hmm tylko jak sprawdzic na zoho :/

bopke

To już musisz przebrnąć przez ich panele sam, w ostateczności powinni pomóc przez ticket, o ile są poważną firmą ;)

anon90964722
anon90964722

właśnie przetrzepuje teraz ich panel

Portal URL

Portal URL is not configured for your organizationAdd

SAML Authentication Details

to takie coś będzie ?

ZNALAZŁEM ! w kącu !

MTGmati
MTGmati
anon90964722
anon90964722

Dziękuje wam ze miłe chęci ale @bopke mi pomógł ale macie odemnie serduszko

anon90964722
anon90964722

#Fail SMYP jest w płatnym planie :(

Nikox
Nikox

Polecam https://mailgun.com, prosta konfiguracja, darmowe konto do 10 000 wiadomości.

anon90964722
anon90964722

A wysyłanych czy odebranych ?

MTGmati
MTGmati

Sparkpost daje ci 100k na miesiąc z limitem 3,5k na dzień. Konfiguracja w max 15minut z DNS.

anon90964722
anon90964722

A to będzie tam SMTP za free itp?

MTGmati
MTGmati

Sam korzystam do wysyłania e-mail jako no-replay

anon90964722
anon90964722

a jak tam sie rejestruje xD ?

bo mam tam 15k wiadomosci na miesiac za 0 a reszta platna

Invalid email. Did you mean 'forum@p-ts3.nl'? xD

MTGmati
MTGmati

Ty, faktycznie darmowy pan posiada teraz tylko 15k - Kiedy się rejestrowałem dostawało się 100k

anon90964722:

Invalid email. Did you mean ‘forum@p-ts3.nl’? xD

undefined

undefined

anon90964722:

a nie mg miec poczty na zoho i na tym co nie ?

To zależy do ciebie, ja ci tylko pokazuje z czego korzystam.

anon90964722:

e a CNAME ustawiać ?

Można dlaczego nie

Login oraz hasło znajdziesz w APi Key

undefined

anon90964722:

a nic sie nie stanie jak tak ustawie ten cname a tego twojego wym tylko jako SMTP uzywal a zoho normalnie to wy problemow nie bylO?? cname jest "opcjonalne" odpowiada za statystyki itp.

anon90964722:

a z tym zoho ? to jak da sie tak>?

Czyli jak? Zoho nie używam do wysyłania tylko do odpierania wiadomości. Sparkpost służy mi tylko do wysyłania e-mail bez odpowiedzi.

anon90964722:

że na zoho.eu mam normalnie domene p-ts3.pl a na tym spark ipb.p-ts3.pl i że na zoho wysylac i odbierac wiadomosci jako p-ts3.pl a na spark do forum zeby wysylalo

Tak jak najbardziej. Pod zoho dajesz p-ts3.pl a pod sparkpost np. no-replay.p-ts3.pl.

anon90964722
anon90964722

E-mail testowy nie może zostać wysłany. Sprawdź ustawienia lub skontaktuj się z dostawcą hostingu, lub dostawcą SMTP w celu uzyskania pomocy.

550 5.7.1 Unverified Sending Domain <p-ts3.pl>

scph0818._domainkey.p-ts3.pl tak to ma być

a nie mg miec poczty na zoho i na tym co nie ?

e a CNAME ustawiać ?

Type

CNAME

Hostname

p-ts3.pl

Value

eu.sparkpostmail.com

a nic sie nie stanie jak tak ustawie ten cname a tego twojego wym tylko jako SMTP uzywal a zoho normalnie to wy problemow nie bylO??

a z tym zoho ? to jak da sie tak>?

można odp?

że na zoho.eu mam normalnie domene p-ts3.pl a na tym spark ipb.p-ts3.pl i że na zoho wysylac i odbierac wiadomosci jako p-ts3.pl a na spark do forum zeby wysylalo

SMTP działa, ale jak z tym zoho ?

@MTGmati masz u mnie props dzięki za pomoc i ps. nie chcesz zostac adm u mnie na ts?

MTGmati
MTGmati

Mogę wejść na ts;a i porozmawiać, zobaczymy jak to się dalej potoczy

anon90964722:

@MTGmati zapraszam jutro :slight_smile: chętnie z tobą pogadam 😉

Ok 😅

anon90964722
anon90964722

@MTGmati zapraszam jutro :) chętnie z tobą pogadam ;)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.