[Source] Tryb Fortnite-BattleRoyale w Minecraft

Zombie
minecraft, pluginy
luxDev
luxDev Pionier

Hej, podlinkuję tutaj link do mojego repozytorium w którym znajduje się kod który można dalej rozwijać i z niego korzystać, ale może zacznijmy od początku, co to za tryb.

Żeby nie było, nie zgapiłem od nikogo sam wpadłem na pomysł żeby coś takiego do minecraft przenieść i przez 2 tygodnie całkiem sporo napisałem przy okazji w międzyczasie dowiedziałem się że Hypixel ma coś całkiem podobnego w lobby Prototype 😃

Warto może jeszcze dodać dla ścisłości że wzoruje się na Fortnite.

O samym trybie mam tyle do powiedzenia że dołączasz do areny, czekasz aż będzie odpowiednia ilość graczy gotowych do gry gdy gra startuje znajdujesz się na smoku który leci wzdłuż mapy i zlatujesz z niego w momencie który uznasz za dobry, po mapie są(będą) rozsiane skrzynki z cennymi rzeczami(lub będą leżeć na ziemi, zobaczę jak to zaimplementuje) które możesz podnieść żeby było ci łatwiej zabić przeciwników, wygrywa ostatni pozostały na arenie, ale żeby nie było za łatwo i żeby nie trzeba było ganiać wszystkich po mapie jest border, który się kurczy, jeśli się znajdziesz za nim niestety będziesz mógł zginąć, żeby było jeszcze fajniej robię od dłuższego czasu system struktur(również z HP) które będą wymagały posiadania od ciebie np. drewna do zbudowania a będą pomagać w unikaniu ostrzału lub ataku przez przeciwnika.

Na tę chwilę jest spoko, mogę chyba nawet podlinkować do filmiku który przedstawia wczesną fazę budowania, wczesną bo się bardzo dużo zmieniło :D (Tutaj po link do filmiku :D)

To może mały skrót co zaimplementowałem i jako tako działa

• Smok, leci, na razie nie wzdłuż ale mogę mu wyznaczyć trasę gdzie ma lecieć.
  • Dobieranie przeciwników ogólnie cały system dobierania.
  • Struktury, są całkiem całkiem ogarnięte, można już postawić Stożek, Podłoże, Schody, Scianę i mają swój poziom zdrowia - tak można je zniszczyć :D
  • Border, tutaj również mam tylko podstawę, na razie tylko testowałem wstępnie czy będzie fajny efekt kurczenia się, i nawet fajnie to wygląda :D
  • Zaawansowany system strzelania, nie ukrywam można kogoś zabić 😄

Tutaj jest całe repozytorium, tak jak mówię zbyt dużo nie ma ale i tak chcę się z wami podzielić tym nad czym pracuję gdy się nudzę.

https://github.com/xdev-pl/BattleRoyale

Pozdrówki :3

luxDev
luxDev Pionier

Update

Zmiany:

• Dodano zrzut zaopatrzenia z powietrza
  • Od teraz struktury mają swój poziom zdrowia i się niszczą
  • Pomniejsze małe zmiany w kodzie.

Kod na github jest aktualizowany z każdym update.

luxDev
luxDev Pionier

A co jakby tak dodać jakiś fajny system strzelania bo standardowe pvp jest nudne?

(Prototyp)

image|690x431

Btw czekam na jakieś opinie czy ma to sens i ogólnie co myślicie o tym

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Pomysł jest świetny. Co do strzelania, to proponuję zainspirować sie pluginem crackshot, a może po prostu wykorzystać go do współpracy z Twoim pluginem :)

luxDev
luxDev Pionier

Sprawdziłem plugin no i tak średnio mi pasuje ja mam całkowicie inny zamysł właśnie, nad tym musiałbym dużo posiedzieć i pomyśleć, zobaczymy jak to wyjdzie bo w tym prototypie już niszczysz struktury na odległość :D

hej0ss
hej0ss

Powiem Ci, że ja robię takie coś w formie skryptu ;) To tak jest jak pluginów nie umie się pisać...

anon10657637
anon10657637

hej0ss:

Powiem Ci, że ja robię takie coś w formie skryptu

To nie rób, serio - więcej szkody aniżeli pożytku.

hej0ss
hej0ss

Chodzi o lagi itp? Większe obciążenie maszyny?

anon10657637
anon10657637

hej0ss:

Większe obciążenie maszyny?

Dokładnie, nie masz pojęcia jakie kwiatki pozostawił poprzedni autor Skripta. Wersje rozwojowe od bensku są w lepszym stanie, bo m.in. został przepisany cały parser, ale całość nadal pozostawia dużo do życzenia.

Kaktus
Kaktus

Ło, super pomysł. :D Będę obserwował dalszy rozwój. :3

luxDev
luxDev Pionier

Fajnie że projekt się podoba komuś, jest to w pewnym sensie duża motywacja żeby robić dalej 😁

Aktualnie robię ułatwienie żeby pokazywało graczowi w którą stronę ma iść i przy okazji ogarniam w końcu ten border 🙂

iAnty
iAnty

To ma potencjał na bardzo dobrą minigrę - chciałbym zobaczyć kiedyś finalną wersję na jakimś serwerze. :v

Ewald
Ewald

Tego fajnego budowania brakuje mi na hypixelu :D Będę śledził projekt ;) Powodzenia!

luxDev
luxDev Pionier