Spadki fps minecraft

Pytania i problemy
Pacimir
Pacimir

Witam po rocznej przerwie zainstalowałem z powrotem minecrafta i pojawił się problem z nagłymi spadkami fps, spadają z 60 na 20 i jest chwilowe przycięcie. miał ktoś taki problem, jakieś rozwiązanie ? zużycie procesora nie przekracza 60% jedynie pokazuje cały czas 105% maksymalnej częstotliwości.

• java 11
  • Wersja minecrafta 1.16.5 ( sodium nic nie daje )
  • procesor i5 4460 3,2 GHz
  • karta graficzna Gtx 960 2Gb
  • pamięć ram 16 Gb
  • płyta główna z97 Gamin 5
  • dysk ssd
michociaak
michociaak

Używasz shaderów? Masz optifinea?

Pacimir
Pacimir

Przy sheiderach max 30 fps (więc nie używam) optifine też próbowałem i zero poprawy. A przy takim sprzęcie nie powinno być jakoś więcej FPS (mam max 60), chyba że minecraft stał się tak wymagający.

michociaak
michociaak

Niestety, ale obawiam się ze problem może leżeć po stronie twojej karty graficznej, możesz spróbować ją podkręcić korzystając z tego poradnika.

Pacimir:

zużycie procesora nie przekracza 60% jedynie pokazuje cały czas 105% maksymalnej częstotliwości Jest szansa, abyś uruchomił Minecrafta zostawił go tak na +/- 10 minut i wysłał tutaj SS temperatury procesora?

Pacimir
Pacimir

Na temperatury patrzyłem i nie przekraczają 55 stopni, po delikatnym podkręceniu karty od razu pojawił się czarny ekran po wyciągnięciu i włożeniu karty ekran wrócił jakimś cudem ale godzinka poszła na szukaniu przyczyny. Może być wszystkiemu winna karta i nie dawać żadnych oznak po temp i użyciu GPU czy coś innego go jeszcze boli ?

michociaak
michociaak

To faktycznie, może być wina karty. Reszta podzespołów nie powinna sprawiać problemów

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.