Sprawdzanie zużycia zasobów danego procesu w linuxie

Zombie
zarządzanie, linux
Szymoon202
Szymoon202

Cześć. Czy istnieje jakaś komenda, bądź przy użyciu grep której wynikiem będzie ilość zużywanej pamięci RAM i procent zużycia procesora? Chcę ją wykonać bezpośrednio z ze strony innej aplikacji. Myślałem coś o ps x i potem wyszukać linię która zawiera id danego procesu, lecz to chyba będzie dość skomplikowane by wybrać potem z tej linii zużycie pamięci i procesora. Jest jakaś inna opcja? @EDIT: głównie chodzi o zużycie zasobów przez danego "screena".

LinGruby
LinGruby Pionier

podstawa do procesów itp. to htop jak nie masz to na Debian-pochodnych distrach apt install htop a co do ram to można jeszcze free -m

Szymoon202:

głównie chodzi o zużycie zasobów przez danego “screena”. to htop wystarczy ;-)

Szymoon202
Szymoon202

jak przy pomocy komendy htop wyciągnąć dane dot. screena/procesu tak by po jej wykonaniu w rezultacie otrzymać wyniki?

LinGruby
LinGruby Pionier

patrzysz na liście ot wszystko ;-)

htop:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Htop

http://hisham.hm/htop/

a tak się zapytam to jakieś zadanie domowe może? ( bo już mnie nic nie dziwi... )

Szymoon202
Szymoon202

nie jest to zadanie domowe, mam napisaną aplikację i chciałbym wyświetlić na stronie www używając php jej statystyki. nie bardzo mnie rozumiesz. gdy wykonam przez shell_exec bądź passthru komendę htop to nic nie zostanie zwrócone gdyż htop działa "do końca" i rezult został by zwrócony dopiero gdy zamknęlibyśmy program. właśnie dlatego potrzebuję polecenia, które mi zwróci po prostu ilość zużywanych zasobów. próbowałem coś kombinować przy ograniczaniu ilości pętli w top - top -n 1 -p lecz to również nic nie dało.

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Nie korzystaj z shell_exec. Na dobre wyjdzie. 😃

Te dane mają dotyczyć konkretnego procesu czy całości?

Szymoon202
Szymoon202

ta aplikacja sama mogłaby mi wysyłać dane dot. jej pracy, ale są też inne, które już nie są moje i nie da się ich w tak prosty sposób zmodyfikować, dlatego potrzebowałbym danych dot. jednego procesu działającego w screenie. (nie wiem czy po polsku napisane, ale może zrozumiesz)

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Nie wiem czy to pomoże, ale proszę: top -bn 1 Ta komenda od razu zwraca całą zawartość top, bez scrollowania. Z tego już sam sobie wybierzesz linikę, która cię interesuję. (Możesz szukać np. po PID na początku liniki)

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.