Start/stop/restart przez www

Pytania i problemy
DiscoPoloNew
DiscoPoloNew

Witam. Postawiłem na VPS serwer 1.6 i teraz zastanawiam się jak mógłbym zrobić coś takiego, że klikam na stronie www "Start" i serwer się uruchamia. Aktualnie żeby uruchomić/wyłączyć/zrestartować serwer wystarczy, że wejdę w odpowiedni katalog i wpiszę ./serwer start/stop/restart. Mógłby mnie ktoś pokierować?

Nohet
Nohet

Chyba musisz zainstalować jakiś panel np. Pterodactyl

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Najlepiej by było jakbyś użył jakiegoś panelu do gier. Przykładowo Pterodactyl, mamy na forum poradniki. Jest on dosyć rozbudowany.

Jeśli na szybko pojawił ci się w głowie koncept zrobienia index.php który będzie wykonywał komendę, odradzam takie rozwiązania.

DiscoPoloNew
DiscoPoloNew

Hmm, tylko ja planuję postawić serwery na kilku różnych VPS. 1 VPS = 1 serwer. Więc na każdym VPS musiałbym instalować owy panel?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Możesz dodawać kolejne node do panelu :)

DiscoPoloNew
DiscoPoloNew

Czyli wystarczy, że na jednym VPS postawię panel i będę mógł dodać serwery z innych?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Zgadza się.

DiscoPoloNew
DiscoPoloNew

1vCPU i 2GB ram wystarczy pod sam panel?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Bez problemu

EDIT. Jeszcze wystarczy Ci zasobów na serwer VPN, TS3, stronki WWW

DiscoPoloNew
DiscoPoloNew

Zainstalowałem panel korzystając z poradnika: https://lvlup.rok.ovh/t/instalacja-panelu-pterodactyl-i-uruchomienie-serwera-spigot-na-vps-kvm/8116 Lecz w ostatnim kroku po wejściu na domenę przekierowuje na /auth/login, a zamiast strony do logowania wyświetla się: Not Found The requested URL was not found on this server. Ktoś miał może podobny problem? Z tego co patrzę to nawet nie ma takiego katalogu jak /auth/login w /public, więc czemu domyślnie mnie tam przekierowuje?

Axerr
Axerr

Prawdopodobnie używany jest htaccess, w htaccess można utworzyć fikcyjna ścieżkę, która przekierowuje gdzie indziej. Sprawdź, czy w swoim hostingu masz włączoną obsługe pliku .htaccess

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.