Statystyki zużycia dysku i swap KVM

Rozwiązane
odrzucone, nagrodzone, panel-lvlup-pro
krfcm
krfcm Pionier

Hej, ostatnio przesiadłem się z OpenVZ na KVM i brakuje mi w panelu stanu zużycia dysku twardego i swapu. Sądzę, że dodanie tego do V3 nie było by problematyczne, a zwiększyło by komfort korzystania z KVM.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Chyba było już takie pytanko. Użytkownik ma dbać o takie rzeczy SAM ;)

krfcm
krfcm Pionier

Szukałem nie znalazłem :slight_smile:, a skoro są statystyki użycia dysku od startu i obecne jego użycie to dlaczego nie miało by być statystyki całkowitego zapełnienia dysku. Poza tym niektórzy dopiero zaczynają przygodę z linuxem, a ich wiedza kończy się na poradniku jak postawić serwer minecraft na vps. Gdy braknie im miejsca to nie będą wiedzieć o co chodzi, przez co zapewne napiszą ticket, wątek na forum itp.

Równie dobrze w panelu hostingu minecraft może być tylko guzik start i stop. Po co użytkownikowi konsola, jeżeli chce to sam może ją sobie zrobić to tylko wgranie 1 pluginu, skonfigurowanie rcon. Tylko po co skoro może to być w panelu hostingowym.

Poza tym nie zawsze mam dostęp do ssh, a do panelu mam dostęp gdy tylko mam obok siebie telefon.

Według mnie nowa wersja panelu jest tworzona z myślą o wygodzie użytkowników, bo nie widzę innego sensu tworzenia nowej wersji panelu.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

krfcm:

Poza tym nie zawsze mam dostęp do ssh, a do panelu mam dostęp gdy tylko mam obok siebie telefon.

Polecam mobilnego klienta SSH ;) Wiem, że było, ale nie wiem gdzie 😛

Co do statystyk użycia itp.: obecnie mamy panel v2 i panel Proxmox ;) Zaglądam tam codziennie, czy coś nie przekracza itp.

Proszę o wypowiedzi innych osób, bo być może mylę się ;)

krfcm
krfcm Pionier

DBanaszewski:

Co do statystyk użycia itp.: obecnie mamy panel v2 i panel Proxmox 😉 Zaglądam tam codziennie, czy coś nie przekracza itp.

Dlatego to jest propozycja do panelu V3 ...

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Rozumiem ;) Ale moim zdaniem jest to zbędne przy KVM ;) Przy OpenVZ może tak, bo tam nie ma takich narzędzi ;)

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

SystemZ pisał z tego co mi się wydaje, że na KVM nie ma prostej możliwości pobrania takich danych i być może w przyszłości pojawi się dodatek który po zainstalowaniu pozwoli na wyświetlenie tego w panelu.

adminek153
adminek153 Moderator forum.lvlup.pro

Ta propozycja/błąd był juz klika razy zgłaszany.

https://lvlup.rok.ovh/t/w-panelu-kvm-nie-widac-uzycia-swap-oraz-dysku/2049

SystemZ:

Tak ma być. KVM to pełna wirtualizacja i takie wiarygnodne informacje o SWAP i dysku można wyciągnąc tylko z systemu a w to lvlup.pro nie ingeruje. Dla OpenVZ jest to dostępne ze względu na jego charakterystykę i dlatego takie dane są wyświetlane.

Docelowo będzie możliwa opcjonalna instalacja małej aplikacji która umożliwi wyświetlanie tych statystyk (oraz innych - nowych).

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Jest to niemożliwe ze względu na wirtualizację KVM. Sprawdzić możesz to samemu z łatwością: free -m na dole dostępny swap df -m /dev/sda1 w procentach

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Od czasu utworzenia tego wątku minęło sporo czasu oraz zaistniało sporo zmian. W panelu v4 bezpośrednio nie są obecnie dostępne żadne statystyki VPS oprócz jego stanu czyli czy jest włączony czy wyłączony.

W przypadku OpenVZ było kiedyś trochę łatwiej z niektórymi danymi aby je prezentować w panelu niż w przypadku KVM, teraz jest to utrudnione a nasz plan i projekt na to też trochę się zmienił przez ten czas.

Podstawowe statystyki CPU, RAM, aktywności dysku i sieci są jednak dostępne przez panel Proxmox.

Dużo bardziej rozbudowane statystyki można znaleźć bezpośrednio na VPS przy pomocy dedykowanych do tego aplikacji i zalecamy korzystanie z nich gdyż tylko one będą najbardziej poprawne. Nie planujemy dodawać ich w panelu klienta. Dokładne wykresy historyczne zużycia zasobów zaoferujemy w przyszłości jako osobna aplikacja.