Stopnie zaawansowania poradników

LVL UP - forum
KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Cześć, siedząc na porcelanowym rumaku :kappa: przyszedł mi do głowy ciekawy pomysł. Do każdego poradnika można było by dodać stopień jego zaawansowania. Wskazywał by on osobie, która ma zamiar skorzystać z owego poradnika czy napotka jakieś problemy a także obrazował z jakim poziomem wiedzy można "usiąść" do niego... Poziomy były by przedstawione w skali od 1 do 5 za pomocą lvlupek

oneca|280x500

Gdzie: 1 lvlupka to stopień łatwy, 2 średnio łatwy, 3 średni, 4 średnio trudny a 5 trudny.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Pomysł fajny, graficznie też wygląda super. Nasuwają się jednak pytania:

Kto będzie przydzielał te stopnie? Jakie są kryteria dla każdego stopnia?

Lano
Lano

W zasadzie stopnie mógłby przydzielać sam autor poradnika, lub oosby z niego korzystające/czytające go.

Stopnie zaawansowania mógłby by odwoływać się jednocześnie do zagadnienia poruszanego w poradniku, jak i sposobu "prowadzenia za rękę" w samym poradniku. Np jeśli poradnik polega na metodzie kopiuj - wklej to ograniczałby się do najniższego stopnia, zaś jeśli poradnik wymagałby znajomości jakichś rzeczy na własną rękę to oznaczony byłby adekwatnie wyższym stopniem.

Przykład: poradnik konfiguracji czegoś w dockerze wymagałby podstawowej wiedzy wykonywania w nim operacji, które nie byłyby wyjaśnione w samym poradniku :thinking:

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Lano:

W zasadzie stopnie mógłby przydzielać sam autor poradnika, lub oosby z niego korzystające/czytające go.

Jeśli nie powstaną dokładne wytyczne zawierające, przynajmniej nakreślony sposób obliczania trudności wskaźnik będzie jedynie wskaźnikiem relatywnej trudności dla poziomu autora poradnika, niczym więcej.

Axerr
Axerr

Poziom trudności mogłaby oceniać moderacja na podstawie opinii społeczności, czy mieli problemy z czymś podczas postępowania zgodnie ze wskazówkami poradnika.

Mespi
Mespi
KrEdEnS

Myślę, nad zrobieniem skali zaawansowania danych programów typu:

• podstawowa konfiguracja plików krok po kroku od 1-2

• serwery www od 2-3

• dokcery i inne takie ( ͡° ͜ʖ ͡°) 3-5

• postfix 4-5

itd

Mespi
Mespi

KrEdEnS:

postfix 4-5

Podstawowa instalacja postfixa bez żadnych SMTP, tylko do wysyłania wiadomości, nie powinna otrzymać tak wysokiego poziomu trudności :thinksmart:

KrEdEnS

pisząc postfix mam na myśli lux delux konfigurację :nosacz:

Jebanany
Jebanany

Mam dość krytyczne zdanie na ten temat...

Moim zdaniem jest to niepotrzebne. W żadnym wypadku nie pomoże to osobie, która korzysta z poradnika. Zazwyczaj ilość treści, komend, operacji do wykonania - długość poradnika - zazwyczaj przedstawia czas, w jakim zmieścimy się z wykonaniem zawartych w nim poleceń.

Według mnie, jeżeli poradnik jest zrobiony dobrze, ale dotyczy kwestii bardzo czasochłonnej, to wcale nie oznacza, że jest trudny. Można pewne operacje wykonywać nawet i kilka godzin. Jeśli poradnik jest napisany krok po kroku, to choćby miał 10 tysięcy linii tekstu, nadałbym mu "banalnie prosty".

Prędzej oceniałbym czytelność poradników, aniżeli stopień zaawansowania - to widać właśnie po komentarzach ludzi. Dawanie takich stopni moim zdaniem nie przysłuży się niczemu dobremu, a jedynie większemu offtopowi w temacie poradników.

Idea słuszna, ale myślę, że nie w tej tematyce. Jeśli miałbym ocenić wymianę żarówki w aucie, a wymianę silnika - skorzystałbym z takim łapek. Natomiast przy poradnikach, w których jest stepbystep - nie.