Aktualnie mam to wszystko zrobione tak:
-
Serwer minecraft stoi na VPS.
-
Strona też jest na tym samym VPS (zainstalowane Apache, Mysql itd.).
-
Domena (powiedzmy mojadomena.pl) jest ustawiona tak, że gdy wpiszę ją w przeglądarce przekierowuje mnie na stronę z VPS a jak w minecraft to łączy mnie z serwerem mc. Czyli po prostu jest przekierowywana na IP mojego vps'a.
A chcę zrobić tak:
-
Serwer minecraft stoi na VPS.
-
Strona stoi na hostingu który jest połączony z domeną np. mojadomena.pl
-
Wpisuje mojastrona.pl w przeglądarce i wyświetla mi stronę z hostingu (na razie posługuję się hostingiem i domeną za darmo z https://freehost.pro jeśli to coś pomoże (tak, wiem że w przykładnie podałem mojastrona.pl a mam na freehoście z końcówką .fh0.pl ale to nie ma tu znaczenia)).
-
Wpisuję mojastrona.pl w minecraft i łączy mnie z serwerem postawionym na VPS.
Krótko mówiąc chcę zrobić tak, aby strona przekierowywała do vpsa tylko w minecraft (bez żadnych subdomen), a w przeglądarce nie. Domyślam się że będzie trzeba coś zrobić w rekordach DNS ale nie wiem dokładnie co. Próbowałem z rekordem SRV ale nie zadziałało (może robiłem coś źle). Musi istnieć opcja zrobienia czegoś takiego bo nie myślę żeby największe serwery miały wszystko w jednym miejscu.
W każdym razie - wszystko jest dobrze, zgadza się.
Teraz, jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, dodaj rekord A wskazujący na IP hostingu w domenie i tyle.
W zależności od serwerów DNS, zmiany powinny być widoczne zazwyczaj do kilku godzin.