mcheir:
chciałabym zmienić zawód. Branżę. Jak zwał tak zwał.
IT to dobra branża, ale nie jest pozbawiona wad. Co do studiów to nie są one niezbędne do pracy - patrz taka osoba jak ja co skończyła medycynę :>
Z drugiej strony wgryzienie się w niektóre tematy może być trudne, zwłaszcza na samym początku jak nie zna się słów-kluczy do przegrzebywania Internetu. Ale czy do tego są potrzebe studia? Raczej nie :x
logixdev:
Nie zapominaj też o umiejętnościach miękkich, takich jak komunikacja, wywieranie wpływu, sprzedaż, budowanie marki osobistej - to wszystko są absolutnie umiejętności przyszłości, czy może już teraźniejszości i możesz być bardzo do przodu potrafiąc się dobrze zaprezentować, wiedząc, jak to działa.
^ this
Uwaga, poniżej mocno subiektywnie.
Po przejściu pełnych 5 lat 💩 wyższej edukacji w polskim wydaniu stwierdzam że to co się tam dzieje to zakrawa o obłęd. Doktoranci cisną żeby ich nie wywalili z uczelni, profesorowie są zajęci pisaniem kolejnych artykułów, nikt nie ma czasu dla studenta. Nie licz na to że ktoś coś wyjaśni, rzucają listą literatury i elo, widzimy się na kolokwium. Do tego to czego będą uczyć i jak to ma się do teraźniejszości wiele zależy od prowadzącego. Miałam przedmioty gdzie uczyłam się ze świeżych artykułów, miałam takie gdzie książki były starsze ode mnie.
Edukacja w Polsce jest skupiona na teorii i to jeszcze przestarzałej, do praktycznych zajęć student doczołguje się pod koniec tej całej edukacyjnej karuzeli nonsensu (przynajmniej w medycynie).
Zakładam że na kierunkach informatycznych lepiej nie jest, profesorowie pewnie uczą czegoś co było warte uwagi z 10 lat temu. Ale to gdybanie, z chęcią przeczytam historię kogoś kto obecnie studiuje lub świeżo co wyszedł z uczelni :>