Na wstępie mam nadzieję, że wybrałem dobrą kategorię, w końcu to pytanie, ale jeśli nie - proszę o przeniesienie <3
Kilkukrotnie widziałem już głosy osób, mówiących o postawieniu dedyka w domu. Moim zdaniem to świetny pomysł, ale... no właśnie, problemem na ogół jest sieć i jej prędkość (pomijam stabilność bo na to nie mamy wpływu).
Sam temat dedyka w domu wydaje mi się dość interesujący. Podłączamy serwer i router lub modem pod UPS i w razie braku zasilania automatycznie pobiera prąd z akumulatora. Kwestia hardware. Jak wiadomo minecraft kocha dużo soku, a statystyczny hosting oferuje taktowanie na poziomie max 4ghz. Konfigurowalność? Dowolna. CPU Potrzebujemy szybki procesor? Można wziąć przykładową i5 10th gen i podkręcać ile fabryka dała, albo ile chłodzenie pozwoli. RAM Na początku nie mamy tyle kasy a dopiero starujemy? 8gb ramu załatwi sprawę, w końcu nic nie stoi na przeszkodzie, by potem to powiększyć. DYSK Nie potrzeba dużo przestrzeni? Mały ssd za kilka złotych sobie poradzi. BACKUP Backupy? Zawsze do budy można wrzucić 2 hdd'ki spięte w raid i backupować na nich. W skrócie do wyboru do koloru
A potem? Jeśli chcemy skończyć, zawsze sprzęt można wykorzystać do czegoś innego lub po prostu spieniężyć odzyskując część pieniędzy włożonych w niego
Ale teraz kwestia sieci
Jaka byłaby optymalna prędkość sieci dla serwera minecraft powiedzmy do 100 graczy? 10, 20, 30 czy może 50mb/s uploadu?
Przykładowo U siebie w domu mam sieć 500mb/s download 30mb/s upload Czy taka prędkość łącza byłaby wystarczająca dla serwera statystycznego serwera minecraft z dwoma trybami skyblock i survival z łączną ilością 100 slotów?
Kolejne pytanie, kwestia ddosów Czy postawienie proxy w postaci bungeecorda lub jakiegoś jego forka na osobnym serwerze (przykładowo vps lvlupa lub cloud hetznera), zabezpieczy nas przed wyciekiem naszego domowego ip?
Zapraszam do dyskusji, chętnie poczytam wasze opinie, lepiej tutaj niż zaśmiecać wątki innych osób <3