Tak jak by błąd

Pytania i problemy
svcks
svcks

Siema, jak chce wyjść z konsoli putty kombinacją CTRL + A + D, to wpisuje mi sie taki znaczek > , to jest serwer minecraft, instalowałem wszystko po koleji krokami z poradnika a potrzebuje wyłączyć komputer a serwer sie też wyłączy wtedy, serwer chce miec 24/7

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Potrzebujesz narzędzia screen lub tmux, gdzie będziesz mógł zostawić włączoną aplikację (aktywną sesję). Wtedy po wyjściu z konsoli serwer gry pozostanie "w świecie żywych" :slight_smile:

Tutaj poradnik do obsługi tmuxa https://lvlup.rok.ovh/t/tmux-alternatywa-dla-aplikacji-screen/14246

svcks
svcks

spróbowałem wyświetla sie coś takiego,

Reading package lists... Done Building dependency tree Reading state information... Done screen is already the newest version (4.6.2-1ubuntu1). 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded. root@vps12994:~#

komenda którą wpisałem to: apt update apt install screen

najlepiej skopiuje pliki serwera mc, i przeinstaluje VPS, jako pierwsze wlasnie wpisze tą komende na screen, ale i tak dziękuje za miłe chęci :D

aggankx
aggankx

Oprócz instalacji musisz uruchomić serwer na screenie...

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Trzeba czytać co konsola do nas mówi, bo można jeszcze przegapić coś co spsuje system.

svcks:

screen is already the newest version (4.6.2-1ubuntu1). 0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

Miałeś już zainstalowanego screena, wystarczy go użyć. Reinstalacja jest tu całkiem niepotrzebna.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.