Taktowanie procesora

Zombie
vps, kvm
DokGrej
DokGrej

Witam. Posiadam VPS z oferty KVM Game PL Serwer posiadam od kilku dni i zastanawiam mnie jedna rzecz. Otóż procesor jest taktowany 4,2 GHz a na stronie jest podanie 4,7 GHz. Nigdy nie miałem takiego problemy aby któryś serwer z lvlup miał mniejsze taktowanie procesora niż jest podane na stronie. Zdjęcie z konsli

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Najprawdopodobniej jest to prędkość Turbo - ty widzisz podstawową.

DokGrej
DokGrej

@Timo Być może masz racje. Chociaż mam podobne serwer z tym samym procesorem w wersji OC i tam pokazuje mi nawet 4,4 GHz. Dziwne trochę to jest ale ok.

FairGames
FairGames

Wszystko zależy od obciążenia node (NIE VPS), gdy jest wysokie obciążenie włącza się tryb turbo domyślnie OVH blokuje max. taktowanie (tryb ECO) i trzeba mieć inny kernel niż od OVH.

DokGrej
DokGrej

@FairGames Tak może być jak piszesz powyżej. Nie pomyślałem o tym.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

@DokGrej zaciekawiłeś mnie i korzystając z okazji pustego n139 który dziś dodałem, sprawdziłem to na szybko

https://lvlup.rok.ovh/t/zmiany-techniczne-2019/9563/#112?u=systemz

Wygląda na to że zegar CPU jest niższy jeśli obciążenie nie jest zbyt duże, obstawiam że jest to kwestia oszczędności energii co brzmi rozsądnie.

Serwer idle

root@n139:~# lscpu | grep MHz
CPU MHz:               4508.468
CPU max MHz:           5000,0000
CPU min MHz:           800,0000
root@n139:~# uptime
 23:09:20 up  4:05,  4 users,  load average: 0,01, 0,90, 0,87

Full load

root@n139:~# stress --cpu 8
stress: info: [29446] dispatching hogs: 8 cpu, 0 io, 0 vm, 0 hdd
root@n139:~# lscpu | grep MHz
CPU MHz:               4689.727
CPU max MHz:           5000,0000
CPU min MHz:           800,0000
DokGrej
DokGrej

Dziękuję za odpowiedzi. Temat do zamknięcia.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.