Sprint012:
no pisałem 2 raz do supportu lvl up ale nie odpisał mi nikt za 2 razem pomożesz napisać do Teamspeaka3?
W zgłoszeniu udzieliłam odpowiedzi oraz przedstawiłam rozwiązania obecnej sytuacji. Utworzenie drugiego zgłoszenia nie spowoduje że ta odpowiedź zmieni się.
W ramach transparentności opiszę jak wygląda taka sytuacja od strony LVL UP.
Poniżej opisuję sytuację z VPS OpenVZ. Sprawa w przypadku oferty KVM jest prostsza - od ręki jest wydawany nowy VPS o tych samych parametrach, stary jest usuwany, a adres IP najczęściej ląduje "do kosza". Jest to oferta premium, więc nie ma tutaj miejsca na takie przypadki jak zlistowane adresy IP.
Zmiana adresu IP w przypadku oferty OpenVZ jest mocno utrudniona, tak więc nie wchodzi w opcję poza bardzo wyjątkowymi sytuacjami (np. ostatnio miało to miejsce przy niedostępności n18 i ewakuacji wszystkich klientów z węzła). O fakcie że adres IP trafia na listę TS3 dowiadujemy się dopiero gdy pisze do nas sam klient - ciężko śledzić losy ~600 adresów IP plus sama firma TeamSpeak nie ułatwia tej sprawy. Jako że oferta OpenVZ jest już w trakcie wycofywania, a odpowiedź od TS potrafi trwać 30 dni (tak, dobrze widzicie, nasze 48h odpowiedzi jest naprawdę szybkie ;) ) - od jakiegoś czasu oferujemy w ramach rekompensaty VPS KVM 2GB RAM (od niedawna także KVM PL) lub VPS KVM+ 4GB RAM. Jest to rozwiązanie szybsze niż oczekiwanie na odpowiedź czy też dziwne machinacje techniczne z przesuwaniem adresów IP rodem z gry Tetris. Wtedy taki VPS jest wydawany przeze mnie ręcznie, sama upewniam się że nowy adres IP nie jest "trefny", a stary jest w międzyczasie zgłaszany do firmy TS (lub ląduje "w koszu").
Zauważyłam też że gdy klient sam zgłasza taką sprawę firmie TS wraz z dowodem zakupu (najczęściej screen wiadomości email wystarcza wraz z informacją kiedy nastąpił zakup) to odpowiedź trwa dużo krócej. Dlatego też często sugeruję osobisty kontakt niż ma to iść "drogą służbową" z dwa czy trzy razy dłużej.
Zaznaczę jeszcze że nie my nakładamy listę i nie mamy wpływu na szybkość odpowiedzi firmy TS oraz czy w ogóle adres IP z listy zdejmą. Kilka razy dostałam odpowiedź odmowną bez podania wyjaśnienia lub z informacją że adres IP wcale na ich liście nie jest (a to ciekawe :thinking:).