Jak wyżej, da się stworzyć stałe połączenie, czy skrypt za każdym razem musi się osobno łączyć robiąc przy tym spam w logach? Zależy mi na tym aby w czasie rzeczywistym pobrać ip i nickname użytkownika, który jest na stronie www.
Jak wyżej, da się stworzyć stałe połączenie, czy skrypt za każdym razem musi się osobno łączyć robiąc przy tym spam w logach? Zależy mi na tym aby w czasie rzeczywistym pobrać ip i nickname użytkownika, który jest na stronie www.
nie. serwerem www się nie da - o to chodzi w phpie i apache2/nginxie że są to procesy które trwają pare milisekund/sekund i się wyłączają. Do tego czego oczekujesz php nie jest stworzony bo nie za bardzo pozwala na więcej niż 1 wątek - nie mówię że się nie da, ale jest to dość skomplikowane i nie jest to oficjalnie wspierane.
Da się i się nie da. Co dokładniej chcesz osiągnąć? Wytłumacz jak ma działać Twój projekt.
Wystarczy napisać bota który będzie obsługiwał zapytania ze strony 😀
Piszę stronę www pod TeamSpeaka. Sam system logowania mam już zrobiony. Pracowałem przy użyciu ts3admin, lecz robi to mocny spam w logach. Myślałem o utworzeniu zmiennej sesyjnej przy użyciu serialize
i restore
, lecz to tak czy siak powoduje połączenia w logach serwera. Jestem teraz w trakcie pisania systemu logowania przy użyciu "tokenów" - jeżeli ktoś jest na serwerze, wysyła mu token ważny przez 10 min i dzięki niemu może się zalogować do strony. Mam również pomysł na ciekawe rozwiązania, np: łatwiejsze zarządzanie serwerem TeamSpeak po stronie www, zarządzanie wykupionymi strefami oraz lepsze centrum pomocy + system ticketów i odbanowań. Systemy sobie napiszę, bo nic trudnego to nie jest, tylko aktualnie nie mam własnie pomysłu na to stałe połączenie.
@Jebanany - robię zwykłą stronę. Mam napisane sprawdzanie użytkownika, czy jest na serwerze (po adresach IP). Chciałem kontynuować, robiąc swoje opcje, typu zmiana rang na serwerze i parę innych pomysłów. Jakiś inny pomysł, niż na każdej stronie/podstronie wykonywać połączenie do serwera ts3?
@Szymoon202 wejdź do mnie na ts3 to mogę ci pomóc 😃
strike-ts3.pl
Nie no, lepiej zabierać potomnym źródło wiedzy.
@Anno Wole sam dojść do efektu końcowego, przynajmniej się czegoś nauczę. Chcę nabrać dobrych praktyk, dlatego pytam na forum.
Wystarczy napisać bota który będzie siedział na serwerze i co x czasu wysyłał clientlist'e do bazy np mysql.
Aby zrobić logowanie pobierasz dane z bazy gdzie ip użytkownika ts3 == ip użytkownika www
Jeżeli ip się zgadza tworzysz w bazie wpis
Następnie bot co x czasu sprawdza czy nie pojawił się jakiś wpis jeżeli się pojawił przetwarzasz dane i je usuwasz.
Jeżeli coś nie wiesz to pisz to z chęcią pomogę 😃
Rozwiązanie @Anno jest rozsądne. Możesz jeszcze wykorzystać cache, ale i tak ostatecznie polecam bazę danych. Sprawdzaj regularnie zmiany na serwerze, czy to przy pomocy CRON, czy przy pomocy pętli w php odpalonym w konsoli. Jakkolwiek. Aktualizuj dane co jakiś czas, ale nie na pewno przy każdym odświeżeniu.
Wejdź do mnie na Eqipa.pl i zobacz sobie jak co jest zrobione.