Ulepszenie maszyny na KVM+ - problem z serwerem SAMP

Zombie
optymalizacja, samp
shyBBy
shyBBy

Cześć,

Na moim VPS'ie po migracji pojawił się pewien problem. Często otrzymuje komunikat "Utracono połączenie" - głównie pojawia się to po odpaleniu serwera sampa. Przed migracją nic takiego się nie działo. GTA SA wykorzystuje UDP. Wydaje mi się, że po przez pewne zabezpieczenia z tego pakietu mogły zablokować się porty bądź jakieś połączenia i trzeba je odblokować - pytanie tylko jak?

LinGruby
LinGruby Pionier

https://my.lvlup.pro/ - zobacz czy nie masz jakiś portów po blokowanych ( filtr UDP ) jak się zalogujesz na konto ;-)

shyBBy
shyBBy

Filtr mam wyłączony i brak żadnych reguł. Samp operuje na porcie 7777

Infinity
Infinity

Włącz i dodaj filtr. Sprawdź czy pomoże.

Jeśli nie to napisz ticketa z wyjaśnieniem problemu.

shyBBy
shyBBy

Dodałem filtr - nadal nic

shyBBy
shyBBy

Jak ręcznie ustawić porty UDP? Gta sa na sampie korzysta z 7777

Infinity
Infinity

Co masz na myśli "ręcznie"?

W filtrowaniu UDP uruchamiasz go - dodajesz regułke dla GTA SA Multiplayer z portem 7777 (od-do).

Jeśli nie pomaga to powiedz mi jeszcze - jaki wcześniej przed ulepszeniem miałeś pakiet (OpenVZ??) i jaki masz system zainstalowany?

shyBBy
shyBBy

Wcześniej byl OpenVZ za 30 zl i ten sam system - linux debian.

Obecnie jest KVM+ GAME (byla migracja więc sa te same pliki, ip itp)

Ręcznie czyli przez konsole a nie przez panel v3

Infinity
Infinity

Przez konsole nie możesz dodać tych filtrów, tylko przez panel v3. Są one po stronie infrastruktury.

Moim zdaniem nie masz dodanych do interfejsu internetowego na debianie post-upów i post-down - czyli informacji o gatewayu domyslnym miedzy polaczeniami, dlatego tracisz polaczenia.

W panelu starym w chwili wejscia w informacje o VPS masz takie pole tekstowe na dole, z konfiguracją sieci.

Na VPS w debianie konfiguracja ta znajduje sie w pliku /etc/network/interfaces - sprawdz czy nie odbiega nic od siebie, ale zapewne jak mowie, bedzie ci brakowalo tych post-down i post-up. Możesz je śmiało ręcznie dopisać w odpowiednim miejscu, następnie zrestartować sieć lub po prostu zrestartować vpsa. Przy okazji sprawdź też resztę tej konfiguracji, czy jest okej.

shyBBy
shyBBy

"Moim zdaniem nie masz dodanych do interfejsu internetowego na debianie post-upów i post-down - czyli informacji o gatewayu domyslnym miedzy polaczeniami, dlatego tracisz polaczenia."

Ok w jaki sposób to zrobić?

Konfiguracja pliku /etc/network/interfaces jest identyczna co widoczna w tym panelu

shyBBy
shyBBy

Post upy są dobrze skonfigurowane, wszystko działa jak należy - przecież bez tego strona, SSH itp by nie działały a wszystko śmiga jak należy. Problemem jest cykliczna utrata połączenia tylko i wyłącznie na serwerze SA:MP. Dodam, iż wszystko przed migracją działało.