Witam, czy na serwerze UpRyze PL 4GB RAM w jednym czasie będę w stanie mieć odpalony serwer do gry MTA:SA z około 100/150 graczami i forum na silniku IPS i też podobnie 100/150 osób? Nie będzie żadnych problemów i spowolnień?
Witam, czy na serwerze UpRyze PL 4GB RAM w jednym czasie będę w stanie mieć odpalony serwer do gry MTA:SA z około 100/150 graczami i forum na silniku IPS i też podobnie 100/150 osób? Nie będzie żadnych problemów i spowolnień?
Raczej będzie gicior, nie wydaje mi się żeby MTA wymagało jakichś większych zasobów. IPS to już na pewno luzik.
Powinno zdecydowanie wystarczyć, nawet nie zużyjesz całych zasobów.
Stawiałem trochę serwerów w swoim życiu, więc trochę na ten temat powiem:
Serwer MTA zależnie od jakości softu będzie jadł różnie, ale jako, że jest to bardzo stary soft to jego wymagania też są niskich lotów. Na niektórych hostingach pakiety MTA:SA mają od 512-1GB RAMu i takie serwery uciągają i po 500 graczy, ale jak mówiłem dużo zależy od jakości kodu uruchomionego na serwerze.
IPS jako forum miałem przyjemność przez jakiś czas użytkować i administrować przy pewnym projekcie związanym z Metinem i nie ciągnął on dużo, lecz wąskim gardłem stają się tutaj procesy PHP + Baza danych, gdyż ktoś uparty znający ten soft uderzając w punkt, który wymaga najwięcej mocy może ładnie usadzić forum i zjeść sporo zasobów, na to trzeba uważać.
Przy normalnym użytkowaniu taki VPS powinien starczyć i mieć trochę zapasu "w razie w" oraz tak, aby nadmiernie go nie obciążać.
Dzięki bardzo za odpowiedź.

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.