VestaCP - FQDN hostname

Zombie
vestacp
bambus
bambus

Witam. Przy instalacji VespaCP woła FQDN HOSTNAME

Czytałem i gościu kazał Sprawdzic plik host w folderze etc czyli mam wpisac domyslnie ?

127.0.0.1 localhost.localdomain

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Na ogół to co tam jest powinno wystarczyć. Jeżeli masz jakąś domenę, to zawsze możesz wpisać nazwę domeny jako ten FQDN, a potem zmienić ją w systemie. http://ubuntuhandbook.org/index.php/2014/04/change-hostname-ubuntu1404/ tutaj masz dobry poradnik do zmiany w systemie, ale zamiast gedit użyj jakiegoś terminalowego edytora, np nano :)

bambus
bambus

Czyli moge poprostu wpisac localhost.localdomain i dobierze domyslnie ?

bopke

nie tyle domyślnie, co po prostu przyjmie taką wartość. Nie powinien to chyba być jakiś problem, ale też nie znam tego oprogramowania.

Na ogół służy to raczej informacyjnie :thinking:

bambus
bambus

127.0.0.1 to jest ip localhost nie ?

bopke

tak

kamil2321
kamil2321

Ech xD ale ok rozumiem.. FQDN warto ustawić na swoją domenę dlatego, że po zainstalowaniu będzie można wejść za pomocą domeny z portem 8083 ale za pomocą IP też. :D Ja tam znam na wylot tę VestaCP i w razie jakichkolwiek problemów to polecam się :P Warto ustawiać na swoją domenę, bo wtedy nie będzie zgryzu że tak to nazwę z serwerem DNS, którą ma Vesta ;p ale rzadko kto używa przekierowania DNSów, bo szybciej jest przekierowanie za pomocą IP xd