VPS a serwer Minecraft na hostingu Lvlup

Pytania i problemy
minecraft
GamePL7
GamePL7

Cześć, piszę z kilkoma zapytaniami dotyczącymi serwera Minecraft na serwerze VPS

1. Czy opłaca się kupować VPS do serwera Minecraft zamiast hostingu? Na hostingu wychodzi o wiele taniej, ale chciałbym poznać minusy i plusy tych obu rozwiązań (tzn. VPS i Hosting Minecraft)

2. Czy istnieje jakiś Itemshop na LVLUP? Oraz czy istnieje panel do zarządzania serwerem Minecraft (czy muszę sam go instalować)?

3. Różnica między UpRyze a UpRyze Turbo?

Wybaczcie za być może głupie pytania, ale chciałbym się upewnić przed zakupem, pozdro

Nohet
Nohet
  1. Na vpsie jest o wiele lepsze wydajność, nikt nie kradnie ci zasobów.
  2. Każdy itemshop można wykorzystać na vps od lvlup.
GamePL7
GamePL7
  1. Co sądzisz o ofercie 6GB UpRyze? Nada się do serwera i starczy te 5,5gb ramu na serwer Minecraft?
  2. Chodzi o niepodpisywanie umów z operatorami płatności, tak jak masz to na hostingach. Hosting LVLUP to pamiętam jak miałem 5 lat temu tu serwer Minecraft i wtedy mieli itemshop, bodajże wtedy była subdomena hostmc.pl. Stąd moje pytanie
Nohet
Nohet
  1. Zależy ile osób chcesz utrzymać i na jakiej wersji.
  2. Zawsze możesz dać operatora płatności na lvlup i dostawać pieniądze do portflela lvlup.
Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro
  1. Podstawowa wiedza zarządzania systemem Linux wymagana. Jeśli taką posiadasz - jak najbardziej polecam VPS.

2. Itemshop możesz na swoim serwerze VPS postawić. Ewentualnie skorzystaj z usług hostowanych (typu SklepMC). Co do panelu, pterodactyl jest dosyć rozbudowany, ale mamy poradniki. A jak nie, to skrypty 😎

3. Gwarantowane zasoby procesora, dla większych projektów. Na zwykłym UpRyze również poczujesz przyjemną różnicę względem hostowanego Minecrafta.

Nohet
Nohet

Myślę, że spokojnie starczy. Co do pluginu Skript, jeden skrypt nie zabije ci serwera. Nie polecam dawać rozbudowanych skryptów, ponieważ one mogą lagować.

MCSBlaxer
MCSBlaxer

Apropo itemshop'ów na naszym forum można znaleźć listę i po prostu wybrać jeden z nich. https://lvlup.rok.ovh/t/lista-sklepow-do-serwera-minecraft-lmc-1/9989

GamePL7
GamePL7

Co do itemshopu bardziej mnie interesuje, czy jest możliwość żeby pieniądze szły do portfela lvlup, a nie na konto bankowe, bo nie potrzebuję, byle serwer się opłacił 😃

Nohet
Nohet

Tak jak pisałem, jest taka możliwość 😄

GamePL7
GamePL7

No właśnie ten skrypt jest troszkę rozbudowany, ale kiedyś na hostingu sobie dawał radę.

Nohet
Nohet

To zależy co w nim jest, bo jak jest every 5 second, no to średnio bym powiedział.

MCSBlaxer
MCSBlaxer

Pewnie że są takie sklepy a nawet większość jak wejdziesz na listę to zerknij na te co są pod kategorią " Kompatybilne z lvlup:" jak się przyjrzysz bliżej to zauważysz że obecnie wszystkie sklepy są tam wypisane. Czyli oznacza to teoretycznie że masz ok. 9 sklepów do wyboru które pozwalają na to aby pieniądze szły prosto do portfela lvlup.

Timo

Fakty są takie, że jeśli jakoś działał na hostingu minecraft, to na VPS będzie działał nawet wydajniej.

Nohet
Nohet

i znowu zaczyna się dyskusja o czas oczekiwania... Na stronie głównej jest przycisk "Statystyki" można sobie kliknąć i zobaczyć ile trzeba czekać.

jbrudek
jbrudek

Nohet:

Na stronie głównej jest przycisk “Statystyki” można sobie kliknąć i zobaczyć ile trzeba czekać.

Nie można. O ofercie UpRyze Turbo nie znajdziesz tam żadnej informacji.

GamePL7
GamePL7

No okej, a przykładowo mamy ofertę hostingu pu***ka.pl, 28zł za serwer image|432x278, 75% Koszt tutaj podobnego serwera to 85zł. Tak naprawdę 3 razy więcej, a parametry podobne. Czy rzeczywiście warto dopłacić?

Co do tego serwera, pomimo fajnych parametrów na papierze to sobie średnio radzi .

Nohet
Nohet

Na górze była już odpowiedź na to pytanie.

Timo

GamePL7:

pu***ka.pl Nie mamy tutaj cenzury, nie bój sie 😛

GamePL7:

Koszt tutaj podobnego serwera to 85zł. Tak naprawdę 3 razy więcej, a parametry podobne. No okej, ale jakie jest pytanie?

GamePL7
GamePL7

Czy rzeczywiście warto dopłacić? Czy takie 8GB powinno starczyć na serwer ~30 osób?

Nohet
Nohet

Dopłacić do czego?

GamePL7
GamePL7

Chodzi mi czy duża różnica będzie między hostingiem za 28zł a VPS za 85zł, oba 8gb ram

Nohet
Nohet

Będzie duża różnica.

krytyYT
krytyYT

Będzie duża bo na hostingach sie stosuje powszechny overselling. Na vpsie masz większą wygode

GamePL7
GamePL7

Dziękuję serdecznie każdemu za pomoc, jestem chyba zdecydowany na zakup.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.