Cześć, chciałem się spytać, jak wygląda sprawa z pingiem serwera ts3 oraz z utraconymi pakietami na tym właśnie serwerze https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-game-pro/. Zastanawiam się pomiędzy netspeak(hosteam) a lvlupem.
Cześć, chciałem się spytać, jak wygląda sprawa z pingiem serwera ts3 oraz z utraconymi pakietami na tym właśnie serwerze https://lvlup.pro/oferta/vps-kvm-game-pro/. Zastanawiam się pomiędzy netspeak(hosteam) a lvlupem.
Jeżeli ma to być ts3 publiczny to polecam hosteam... (ts3bahu SDT lub netspeak)
A jeżeli serwer prywatny to lvlup wystarczy
MichQ:
Jeżeli ma to być ts3 publiczny to polecam hosteam… (ts3bahu SDT lub netspeak)
A jeżeli serwer prywatny to lvlup wystarczy
A ja z czystym sercem polecam lvlupa, czyli serwery KVM na serwerach dedykowanych OVH z ochroną GAME. Mało który atak potrafi przejść przez ich infrastrukturę i dedykowane dla aplikacji zabezpieczenia antyddos (filtr UDP).
netspeaka, jak i typowych "hostingów", których placisz kase za slot - nie polecam.
PS. starczy ci nawet najtanszy pakiet KVM PRO. Zakupisz, ustawiasz filtrowanie UDP w panelu, dodajesz porty na ktorych twoj TS3 bedzie dzialac (np. 9987 dla domyslnego) i tyle.
Osobiście korzystam z lvlupa - przez ostatnie pół roku może raz był jakiś malutki problem, który trwał 5 minut.
Ping do serwerów jest w granicy między 40 a 80 (w zależności od twojego internetu). Serwery są we francji. Strat pakietów nie ma, nie licząc tej jednej sytuacji w/w.
Oczywiście jest kwestia jeszcze posiadania licencji (lvlup nie oferuje takowej, wiec musisz ja zdobyc na własną ręke - lub tez uzyc darmowej, do 32 slotów max) + sprawa umiejetnego administrowania serwerem VPS, do czego należy umiejetnosc diagnozowania problemow (i ich rozwiazywanie) czy nawet podstawy w jego zabezpieczeniem przed nieupoważnionym dostepem.
Podsumowując: Jesli wiesz czym jest VPS, potrafisz się poruszac w linuxie, znasz jakies podstawy i wiesz jak go zabezpieczyć + masz licencje lub zamierzasz korzystac z darmowej + nie jestes jakims "laikiem" informatycznym = VPS KVM PRO W innym wypadku = hosting z serwerem glosowym, bez potrzeby myslenia o w/w rzeczach, z minimalnym a w sumie nawet zerowym pojeciem o linuxie i potrzebą poruszania sie po nim, z zabezpieczeniami ich i brakiem mozliwosci do "samodzielnego" naprawy czegoś lub powstrzymaniu ataku.
Pamiętaj, że nie wybierasz jedynie między hostingami czy lokalizacjami, do tego dochodzą zabezpieczenia, fakt czy masz "serwer głosowy" czy VPS z linuxem czy też pare innych czynnikow.
I jeszcze jedno, jeśli mowa o VPSach na netspeak, to mają podobne albo i nawet powiedziałbym słabsze zabezpieczenia niż lvlup (brak dostepu do wlasnych filtrow UDP). Są one na tym samym hostingu macierzystym, czyli OVH GAME PRO, jedynie masz mniejsze pole do manewru. Więc jeśli myślisz tylko o VPSie - to lvlup.
Infinity:
netspeaka, jak i typowych “hostingów”, których placisz kase za slot - nie polecam.
Kase za slot? Chodziło mi tu o oferte VVPS lub OV VPS czy KVM VPS
Mógłbyś podać mi IP swojego tsa na PW?
MichQ:
Kase za slot? Chodziło mi tu o oferte VVPS lub OV VPS czy KVM VPS
No to w takim wypadku tylko lvlup, bo ich oferta VPS jest oparta na tym samym co lvlupa, tylko nie mają dostepu do filtrowania udp. Niżej screen, ktory wyjasnia to z ich oferty:
snuczek:
Mógłbyś podać mi IP swojego tsa na PW?
Aktualnie mam postawionego TS3 na OpenVZ, bo mi wychodzi taniej i nie jest to jakis mocno publiczny serwer (dla znajomych). Jeśli chcesz mocno IP to mogę podesłać na wiadomość prywatną, tylko napisz do mnie wpierw.
OpenVZ to nawet sobie głowy nie zawracaj jak chcesz publicznego TS3.
OVH GAME (z poprawnie skonfigurowanymi fitrami UDP) > ochrona HosTeam
Infinity:
OVH GAME (z poprawnie skonfigurowanymi fitrami UDP) > ochrona HosTeam Sprzeczał bym się co do ts3 Hosteam praktycznie nie ma sobie równych :P
Oj mylisz się 😃
Nie bez powodu netspeak na serwerach OVZ (słabszych) ma ochrone hosteamu a na KVM (lepszych) ma OVH GAME PRO ;)
Na "hostingu ts3" też używa ochrony OVH GAME PRO.
Infinity:
Na “hostingu ts3” też używa ochrony OVH GAME PRO. Ochrony OVH używa tylko na lokalizacji FR(LOKALIZACJA Francja, Paryż - OVH), bo na PL jest już Hosteam (LOKALIZACJA Polska, Warszawa - Hosteam)
No bo jeszcze do niedawna nie było ochrony GAME w lokalizacji PL, dlatego wykorzystywali hosteam i tak im zostało 😃
W polsce przez wprowadzeniem PL-WAW w OVH nie było lepszej ochrony niż wlasnie hosteam, teraz już jest.
Ogólnie temat dyskusyjny, miedzy tymi dwoma ochronami, kazdy wie swoje.
Moim zdaniem najlepszym obecnie wyborem pod ts3 jeżeli mówimy o zakupie całego dedyka jest OVH ponieważ posiada nowy sprzęt z 2017 przez co jest mała szansa awari oraz dużą sieć przez co mogą przefiltrować bardzo duże ataki w PL ponad ( 100GB/s ).
"mała szansa awarii" pokazali w zeszłym roku, dwukrotnie :slight_smile:
co do tematu, lvlup oficjalnie nie wspiera już teamspeak'a i nie chwali się specjalną ochroną - polecałbym albo bezpośrednio Hosteam albo OVH, lecz z zastrzeżeniem że trzeba się znać na dobrej konfiguracji. To nie jest tak że support wszystko wdraża za nas - miałem kiedyś niby ochronę OVH GAME i dopóki sam konkretnie nie poprosiłem o konkretną ochronę, nic nie stało przed serwerem poza prostymi filtrami.
No jak to niby nie wspiera TS3? Przecież w filtrowaniu UDP nadal widnieje protokół TS3 i ochrona GAME go obejmuje?
Anno:
Moim zdaniem najlepszym obecnie wyborem pod ts3 jeżeli mówimy o zakupie całego dedyka jest OVH ponieważ posiada nowy sprzęt z 2017 przez co jest mała szansa awari oraz dużą sieć przez co mogą przefiltrować bardzo duże ataki w PL ponad ( 100GB/s ).
Bezpośredni OVH dedyk GAME to koszt 250-270zl, chyba przesadzony dla pojedynczego użytkownika.
Pantoflarz:
co do tematu, lvlup oficjalnie nie wspiera już teamspeak’a i nie chwali się specjalną ochroną - polecałbym albo bezpośrednio Hosteam albo OVH, lecz z zastrzeżeniem że trzeba się znać na dobrej konfiguracji. To nie jest tak że support wszystko wdraża za nas - miałem kiedyś niby ochronę OVH GAME i dopóki sam konkretnie nie poprosiłem o konkretną ochronę, nic nie stało przed serwerem poza prostymi filtrami.
Kupujesz na lvlupie KVM GAME PRO -> instalujesz, aktualizujesz, zabezpieczasz sobie vpsa -> uruchamiasz w panelu v3 filtrowanie UDP (w tym momencie dodaje ci dodatkowe 2 albo 3 stacje przed twoim ip na trasowaniu, firewall i wlasnie ochrone) -> dodajesz port 9987, TS3 do filtrów. Czasem trzeba odczekać chwilkę aby weszło to w życie - i na tym sie konczy historia. Ewentualnie dodatkowo zabezpieczyć sie mozesz przed atakami aplikacyjnymi. Ochrona działa, testowałem i sprawdzałem ją kilka razy jak miałem KVM.
Ataki na serwery TeamSpeak to kwestia piątek, sobota niedziela, parę godzin wieczorowo. Jak coś się wywali, to ciekawe czy support lvlupa który odpisuje raz na 48h nagle znajdzie czas aby Ci pomóc przy większym ataku w którym ty na maszyne wejść nie możesz. Szczerze? wątpię.
Pantoflarz:
Jak coś się wywali, to ciekawe czy support lvlupa który odpisuje raz na 48h nagle znajdzie czas aby Ci pomóc przy większym ataku w którym ty na maszyne wejść nie możesz. Szczerze? wątpię.
Przy ataku, który by przeszedł przez ochrone GAME lub ataku aplikacyjnym to żaden support ci nie pomoze. Czy to bezposrednio OVH czy to hosteam. Przed takimi rzeczami to juz trzeba sie samemu umiec zabezpieczac ;)
Jednak powiem z doświadczenia, przez OVH GAME to jak narazie nic nie potrafilo przejsc, a mialem serwer KVM zastosowany do serwera SA:MP - przy minimum 4 probach ataku w tygodniu.
i tu racji nie masz :)
Pantoflarz:
i tu racji nie masz :slight_smile:
No to czekam na przykład z ssami, gdzie support pomaga w przypadku ataku aplikacyjnym na TS3 na vpsie :slight_smile: bo fakt, racji moge nie miec ale chce wiedziec o tym.
czy ja gdziekolwiek mówiłem o tym że mam ssy? mówię tylko że Hosteam chwali się konkretnie ochroną pod serwery teamspeak, tak samo jak robi to NetSpeak. OVH nie ma konkretnie dedykowanej ochrony pod to, a lvlup tym bardziej skoro Michał czyli Systemz nie inwestuje w ten rynek w żaden sposób i już dawno poddał się w walce w te sferze, co z resztą sam wyjaśniał :slight_smile:
Pantoflarz:
OVH nie ma konkretnie dedykowanej ochrony pod to
Ma. Wystarczy przeczytać temat z filtrowaniem UDP michała. Ale okej, do niczego ta dyskusja nie prowadzi widze.
mówię o ochronie aplikacyjnej, nie wiem czy ty czytasz co sam piszesz i do czego się odnoszę czy też nie 😃
Pantoflarz:
mówię o ochronie aplikacyjnej
Nigdzie nie napisałeś w poprzedniej wypowiedzi, że o taką ochronę ci chodzi, więc wybacz.
Infinity:
Bezpośredni OVH dedyk GAME to koszt 250-270zl, chyba przesadzony dla pojedynczego użytkownika.
Chodziło mi o to bardziej że ktoś jeżeli zakupi całego dedyka to tam będzie miał też inne rzeczy postawione np jakiś serwer gry na osobnych adresach ip.
Jeżeli kogoś nie stać na zakup dedyka to najlepszym wyborem jest zakup voice-vps lub vps na hosteam'ie lub jeżeli ktoś lubi ryzyko to może postawić zawsze na vps np od lvlup'a
Nie mam pojęcia, co wypowiadający się wyżej robią na swoich serwerach. Smażą kotlety? Pieką coś? 5 lat mam publika, w godzinach szczytu 600-700 osób, byłem wszędzie gdzie się da. Od czasu jak jestem w lvlup.pro, to moje problemy się skończyły (brzmi jak Telezakupy Mango...). Strona Eqipa.pl stoi akurat na oddzielnej maszynce, ale również w lvlup. Nie narzekam, a wręcz jestem zadowolony, bo mają dyski SSD.
W hosteamie wiecznie miałem jakieś problemy i co tydzień musiałym robić tcpdump'y, a bo to coś nie działa, a bo to atak, a bo to serwer im padł, a bo atakowali kogoś obok.
Tutaj na KVM'ce macie filtrowanie UDP i tyle. Jak pada, to na 10 sekund i wstaje. Prędzej pada mi strona od flooda niż serwer TS.
Z resztą. Ktoś gdzieś mądrze napisał wyżej. Chcesz kupić serwer TS czy serwer VPS pod TS - ogromna różnica.
Administracja nie będzie za kogoś konfigurować wszystkich zabezpieczeń. Masz łeb na karku - kupuj VPS'a (nie dedyka, bo nie ma takiej potrzeby na TS'a). Nie masz głowy do zabezpieczeń? Kup gdzieś tylko serwer TS, gdzie masz założony kaganiec, ale z drugiej strony nie martw się zabezpieczaniem tego.