VPS KVM PRO - Cannot bind port

Zombie
vps, kvm
xN0MANDx
xN0MANDx

Czemu co jakiś czas (mam 2 vps'y i na każdym po 2-3 serwery). Na każdym mam różny port i co jakiś (co miesiąc) na jednym z serwerów mam sytuacje, że pojawia się cannot bind port i serwer pada i nie uruchamia się co jest irytujące O_o. Ktoś wie czemu taki błąd się pojawia ? Daje różne dalekie porty, więc raczej to błąd jakiś. Ktoś wie jak go naprawić ? Ciągłe zmienianie portu, gdy jest ten błąd to niezbyt pomaga... muszę np teraz aktualizować DNS domeny co zajmuje trochę czasu, aby wszystkim wykrywało.

liamdj23
liamdj23

Jakie porty dajesz?

Infinity
Infinity

Nie uruchamiasz czasem drugiego serwera na tym samym porcie? Zdarzały się takie przypadki osób, co dużo o linuxie nie wiedziały :D

No i jaka to usługa, porty? Jak ją uruchamiasz?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Proces się zawiesza i nadal nasłuchuje, mimo, że serwer nie działa. Wtedy wystarczy użyć htop, wyszukać odpowiedni pod F4 i ubić uzywając F9, prawdopodobnie będzie potrzebny tryb oznaczony numerem 9 - KILL.

xN0MANDx
xN0MANDx

Pisałem, że do każdego serwera inny port np 27416 25621 itp. Uruchamiam za pomocą screena

WoZZowskY
WoZZowskY

Podejrzewam że ten sam serwer który chcesz odpalić jest juz uruchomiony w innym screenie. I jak próbujesz odpalić go 2 raz to pisze ze port jest zajęty bo już na tym porcie jest odpalony serwer.

Infinity
Infinity

Tak samo podejrzewam. Uruchamiasz sobie serwer na jakimś porcie, wszystko pieknie fajnie ale zamiast go calkowicie zamknac to pewnie próbujesz uruchomić drugi, na tym samym porcie i historia sie w tym momencie konczy :D

Polecam takie komendy jak htop czy screen -ls

xN0MANDx
xN0MANDx

Umiecie czytać ze zrozumieniem ? Każdy serwer ma inny port, są nie tykane (nie ma też żadnych duplikatów konsoli!!!) i automatycznie obsługiwane. Każdy serwer ma indywidualny port jeszcze raz podkreślam. I nagle w trakcie trwania serwera się wyłącza (występuje na losowej maszynie raz na 2-3 miesiące tylko na 1 serwerze taki bug) i piszę, że nie można zbindować portu (tak - od tak z du*y bez żadnych działań z mojej strony - bardzo rzadko ale bywa). I tak za każdym razem, nawet restart maszyny nie pomaga. Dopiero jak zmienię port na inny to zaczyna działać. Jakby się w zaporach czy coś zbugowało (nie znam się na zaporach, firewallach itp od razu mówię).

DoreK
DoreK α-tester v3

xN0MANDx:

Umiecie czytać ze zrozumieniem ?

A może trochę kultury do osób, które chcą Ci pomóc?

Nieznajomy11

xN0MANDx:

I tak za każdym razem, nawet restart maszyny nie pomaga.

W jaki sposób dokonujesz restartu?

xN0MANDx
xN0MANDx

A może trochę kultury do osób, które chcą Ci pomóc?

Ta wypowiedź zawiera pełną kulturę (zależy kto jak odbiera przekaz) i zachęca do ponownego przeczytania treści zawartych w temacie z zrozumieniem, gdyż wszyscy piszą nie na temat i pytają o coś co jest napisane cały czas. Wszelkie znaki specjalne podkreślają jedynie tekst (nie oznaczają moich emocji np: agresywność itp).

W jaki sposób dokonujesz restartu?

Serwer zatrzymuje o 2:50 (wewnętrznie - wyłączam serwer w wyniku czego konsola się zamyka). Następnie o 3:00 jest uruchamiany za pomocą crona po przez plik uruchamiający go w danym katalogu docelowym. To nie powinno mieć żadnego wypływu na bugowanie się portu (lub czegoś innego).

Nieznajomy11

A widzisz, myślałem że chodzi o restart serwera dedykowanego lub vps. W takim razie wracam do mojego poprzedniego postu, proces się zawiesza i blokuje port. Innej możliwości nie ma.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

Serwer w ciągu tych 10 minut niekoniecznie musi zdążyć się zamknąć, coś może go blokować.

xN0MANDx
xN0MANDx

@bopke To nie ma nic wspólnego tak czy owak bo on się zawiesza np: o 16:24 i innej losowej godzinie. @Nieznajomy11 A jak działa ten "htop" - za co odpowiada ta komenda tak dokładniej ? Wykazuje listę procesów ?

anon10657637
anon10657637

xN0MANDx:

A jak działa ten “htop” - za co odpowiada ta komenda tak dokładniej ? Wykazuje listę procesów ?

Tak.

anon90964722
anon90964722

@xN0MANDx najpierw zainstaluj htop > apt-get install htop i pózniej w nim sprawdz czy żaden proces nie blokuje portów

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.