W jaki sposób edytować motyw w wordpress?

Zombie
wordpress
rzylecia
rzylecia

Witam :slight_smile: Jestem nowa w tworzeniu stron i działaniu wordpressa. W jaki sposób można edytować motywy? Konkretnie jak można np. zmienić rozmiar baneru, dodać baner jeżeli dany motyw go nie ma. Jakie motywy są najbardziej 'edytowalne'? Szukałam i na tej i na anglojęzycznej stronie internetu i nie mogę znaleźć potrzebnych informacji 😦 Jeśli ktoś mógłby podrzucić coś co się faktycznie przyda, byłabym wdzięczna :3

LinGruby
LinGruby Pionier

rzylecia:

W jaki sposób można edytować motywy?

akurat na Wordpress się nie znam ale sądzę że podobnie jak w PHP-Fusion ( podstawy html i php )

ot wszystko ;-)

Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

rzylecia:

Jestem nowa w tworzeniu stron i działaniu wordpressa.

Poniższy "rant" proszę czytać z przymrużeniem oka :kappa:

Jako osoba która bawiła się WP przez kawałek czasu (niespecjalnie długi, ale też nie krótki), nie polecam bawienia się "tym czymś". Zjada nerwy i czas, a tego szkoda. Jak już musisz użyć WordPress to poszukaj motywu który najbardziej Ci odpowiada i z nim zostań. Drobne zmiany są wykonalne, chyba że motyw to labirynt kodu z dziwnymi komentarzami, wtedy pozostaje edycja metodą prób i błędów. Licz się jednak z tym, że będziesz musiała regularnie to-to aktualizować, bo inaczej ktoś miły inaczej może zabawić się stroną/blogiem. Podatności jest trochę, co rusz wychodzą nowe. Ciężko się przed tym zabezpieczyć, a nawet jak już czasem wychodzi łatka to potrafi np. zepsuć się samo jeszcze bardziej (ostatnio gdzieś coś czytałam że aktualizacja psuła możliwość następnych aktualizacji z poziomu panelu, niestety nie mogę tego znaleźć).

Lepszym rozwiązaniem jest chociażby własna strona statyczna wygenerowana przez Hugo (a tutaj możliwości masz ogromne, gotowe rzeczy też jak najbardziej są). Mi było szkoda czasu na denerwowanie się czy rano zastanę w ogóle swojego bloga bo jakiś ruski bot wykorzysta lukę i wszystko zaora, więc uprzedziłam fakty, zaorałam sama i wykorzystałam Hugo.

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jeśli to Twoje początki to warto rozważyć poszukanie innych motywów które da się customizować (personalizować), takie motywy mają osobną stronę do ustawień i sporo można w nich zmienić bez modyfikowania kodu. Osobiście jako osoba która pisze trochę kodu nie podjąłbym się jednak edycji samego szablonu gdyż raz nie jest to zbyt łatwe, dwa zajmuje sporo czasu 😃

Sporo motywów znajdziesz do wyboru w panelu admina wordpressa, sądzę że to najszybsze rozwiązanie potestować to co tam znajdziesz.

Jeśli WP by Cię za bardzo wkurzył, są jeszcze inne projekty np. Ghost Ta strona to domyślny zastosowany w nim szablon :slight_smile: https://blog.ghost.org/

idailygaming
idailygaming

#Mały Offtopic Jeśli chodzi o inne projekty na stworzenie mniejszej strony internetowe typu blog to istnieje cms o nazwie Batflat https://batflat.org/

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Który ma problem z certyfikatem SSL.

irebu
irebu

najlepiej zakupić, albo pobrać z internetu darmowy szablon z odpowiednimi funkcjami, standardowo dostępne moduły w wordpresie można rozszerzać przy pomocy pluginów