[WANTED] Hugo dla początkujących

Prośby i sugestie
Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro
6 lat temu

Zadanie

Hugo jest frameworkiem do budowania stron stworzonym w Go który da się zainstalować na wielu systemach operacyjnych. Jest to dobra alternatywa dla kobyły jaką jest Wordpress, ciężej jest zepsuć statyczną stronę :slight_smile:

Zakres zadania obejmuje:

• instalację na Linuxie - Ubuntu/Debian (rodzina BSD będzie bonusem, o ile instalacja różni się)
    • instalacja z wykorzystaniem binarki preferowana, ale o wykorzystaniu homebrew warto wspomnieć
  • aktualizację do najnowszej wersji z kilku wersji wcześniej (w momencie gdy to piszę najnowszą wersją jest 0.69.2)
    • framework prężnie się rozwija czyli warto wytłumaczyć w prosty sposób jakie kroki podjąć żeby nie mieć starożytnej wersji
  • przejrzysty opis pliku konfiguracyjnego
  • personalizacja - krótki opis jak wgrać theme (skórkę? lepszy wygląd strony :P )
  • "szybki start" - przykładowy projekt
    • można przetłumaczyć prosto z dokumentacji, własna inwencja twórcza + screeny to dodatkowe punkty i wyższa nagroda za poradnik
    • w starcie powinno być jak projekt stworzyć, jak wygląda podstawowy najprostszy post, czym jest draft, jak z draftu zrobić post, no i najważniejsze - jak zbudować całość żeby "wypluło" gotowy produkt
  • przykład jak skorzystać ze zbudowanej statycznej strony, czyli gdzie to wrzucić/zbudować żeby pokazało się (deploy)
    • można pokierować do poradników odnośnie www/domeny, nie ma co wymyślać koła od początku jeśli informacje są w innym wątku

Chciałabym zobaczyć prosty instruktaż tego co niezbędne dla osoby co nigdy nie miała do czynienia z takim narzędziem, chce statyczną stronę i znalazła tag hugo.

Narzędzie ma sporo funkcji, można bawić się we własny wygląd, szablony (templates), zdalne wgrywanie/generowanie strony, tak więc jeśli ktoś ma większe obycie i chce się podzielić hugo 201 dla nie takich już zielonek to niech złoży propozycję odnośnie poradnika dla bardziej zaawansowanych - rozpatrzę :slight_smile:

Materiały

Dokumentacja Hugo (niezbędna) https://gohugo.io/getting-started/quick-start/

Github projektu https://github.com/gohugoio/hugo/releases

Themes https://themes.gohugo.io/

Nagroda

30 - 60 PLN jako rabat w portfelu lvlup.pro.

JanekJaran
JanekJaran
6 lat temu

Zaklepuję jak mogę

Aylin
6 lat temu

To było szybkie 😲

Zarezerwowane dla @JanekJaran do 10.05.2020

mcheir
mcheir
6 lat temu

Super! Lekki hugo na vps jak znalazł. Już mam czysty system, poczekam specjalnie na poradnik ❤️

psycho
psycho
6 lat temu

Można zaklepać sobie poradnik?

Mam plan napisać go w częściach, jeśli jest taka możliwość to w częściach też je udostępniać (edytując poprzedni wątek)

JanekJaran
JanekJaran
6 lat temu

Zaskoczyło mnie dużo pracy. Jeśli dostanę jeszcze 4 dni to skończę i opublikuję. @psycho Możemy razem na DC jakoś ustalić wspólną wizję.

psycho
psycho
6 lat temu

Jeśli piszesz dalej to nie ma problemu, bo mam jeszcze jakieś pomysły na poradniki. Myślałem po prostu, że odpuściłeś sobie przez brak informacji na temat tego. ;)

Aylin
6 lat temu

@JanekJaran Wydłużam czas rezerwacji do piątku 15.05., potem WANTED uwolni się do kogoś innego. Jak życie Cię dopadnie i nie będziesz mógł zrobić poradnika to daj znać, nie pogryzę 😛

mcheir
mcheir
6 lat temu

Czy będziesz pisał poradnik dla nginx czy apache? Chodzi mi o późniejszą możliwość postawienia dwóch stron na jednym vps. I czy to będzie instalacja hugo przy pomocy snap czy standard? Chodzi o porządek w folderach.

psycho
psycho
6 lat temu

Z tego co widzę (o ile dobrze patrzę) to można zbindować serwer tworzony przez Hugo do określonej przez siebie domeny tak, aby strony nie nachodziły na siebie.

mcheir
mcheir
6 lat temu

Coś już słychać w temacie? 😀

Aylin
6 lat temu

Właśnie nie słychać :thinking:

@psycho nadal jesteś chętny do rezerwacji WANTED?

Bodzio
Bodzio
6 lat temu

W sumie jak nikt nie jest chętny to ja mogę się podjąć. Nigdy nie używałem Hugo ale co to za problem przeczytać dokumentacje ;) . Nie chce nikomu zabierać, więc jak @psycho będzie chętny to niech on robi :D .

psycho
psycho
6 lat temu

Tak, dalej jestem chętny. Jeśli poprzednik już coś opracował i chciałby się tym podzielić to bardzo chętnie może pisać na PW i coś się wykombinuje.

Aylin
6 lat temu

Rezerwacja dla @psycho do 03.06.2020 włącznie.

psycho
psycho
6 lat temu

Wstawiłem 1 z prawdopodobnie 3 części poradnika (ta obejmuje tylko instalację i aktualizację [aktualnie tylko Windows/Linux]), aby można było ocenić czy styl, którym poradnik operuje jest na tyle prosty w odczytaniu jednocześnie tłumacząc odpowiednio zagadnienia z tym związane.

Jeszcze dziś lub jutro postaram się dopisać część o tworzeniu pierwszego projektu.

psycho
psycho
6 lat temu

Ukończyłem pierwszą wersję poradnika, będę wdzięczny za sprawdzenie czy wszystko się zgadza z wymaganiami, gdyż z mojego planu do dodania zostało tylko coś więcej o konfiguracji nginx i opcjonalny opis parametrów uruchomienia hugo. Tak to zostało mi tylko za odpocząć i przeczytać to jeszcze kilka razy później by sprawdzić poprawność i wyłapać błędy lub nieścisłości w poradniku.

// Edit:

@mcheir Myślę, że możesz zacząć już coś działać z poradnikiem i dać znać czy Ci się udało! ;)

Aylin
6 lat temu

Poradnik ma w sobie wszystko co chciałam zobaczyć, nagroda została przydzielona :slight_smile:

Aylin
6 lat temu

Ten temat został automatycznie zamknięty po 3 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest możliwe.