[WANTED] Hugo dla początkujących

Prośby i sugestie
Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Zadanie

Hugo jest frameworkiem do budowania stron stworzonym w Go który da się zainstalować na wielu systemach operacyjnych. Jest to dobra alternatywa dla kobyły jaką jest Wordpress, ciężej jest zepsuć statyczną stronę :slight_smile:

Zakres zadania obejmuje:

• instalację na Linuxie - Ubuntu/Debian (rodzina BSD będzie bonusem, o ile instalacja różni się)
    • instalacja z wykorzystaniem binarki preferowana, ale o wykorzystaniu homebrew warto wspomnieć
  • aktualizację do najnowszej wersji z kilku wersji wcześniej (w momencie gdy to piszę najnowszą wersją jest 0.69.2)
    • framework prężnie się rozwija czyli warto wytłumaczyć w prosty sposób jakie kroki podjąć żeby nie mieć starożytnej wersji
  • przejrzysty opis pliku konfiguracyjnego
  • personalizacja - krótki opis jak wgrać theme (skórkę? lepszy wygląd strony :P )
  • "szybki start" - przykładowy projekt
    • można przetłumaczyć prosto z dokumentacji, własna inwencja twórcza + screeny to dodatkowe punkty i wyższa nagroda za poradnik
    • w starcie powinno być jak projekt stworzyć, jak wygląda podstawowy najprostszy post, czym jest draft, jak z draftu zrobić post, no i najważniejsze - jak zbudować całość żeby "wypluło" gotowy produkt
  • przykład jak skorzystać ze zbudowanej statycznej strony, czyli gdzie to wrzucić/zbudować żeby pokazało się (deploy)
    • można pokierować do poradników odnośnie www/domeny, nie ma co wymyślać koła od początku jeśli informacje są w innym wątku

Chciałabym zobaczyć prosty instruktaż tego co niezbędne dla osoby co nigdy nie miała do czynienia z takim narzędziem, chce statyczną stronę i znalazła tag hugo.

Narzędzie ma sporo funkcji, można bawić się we własny wygląd, szablony (templates), zdalne wgrywanie/generowanie strony, tak więc jeśli ktoś ma większe obycie i chce się podzielić hugo 201 dla nie takich już zielonek to niech złoży propozycję odnośnie poradnika dla bardziej zaawansowanych - rozpatrzę :slight_smile:

Materiały

Dokumentacja Hugo (niezbędna) https://gohugo.io/getting-started/quick-start/

Github projektu https://github.com/gohugoio/hugo/releases

Themes https://themes.gohugo.io/

Nagroda

30 - 60 PLN jako rabat w portfelu lvlup.pro.

JanekJaran
JanekJaran

Zaklepuję jak mogę

Aylin

To było szybkie 😲

Zarezerwowane dla @JanekJaran do 10.05.2020

mcheir
mcheir

Super! Lekki hugo na vps jak znalazł. Już mam czysty system, poczekam specjalnie na poradnik ❤️

psycho
psycho

Można zaklepać sobie poradnik?

Mam plan napisać go w częściach, jeśli jest taka możliwość to w częściach też je udostępniać (edytując poprzedni wątek)

JanekJaran
JanekJaran

Zaskoczyło mnie dużo pracy. Jeśli dostanę jeszcze 4 dni to skończę i opublikuję. @psycho Możemy razem na DC jakoś ustalić wspólną wizję.

psycho
psycho

Jeśli piszesz dalej to nie ma problemu, bo mam jeszcze jakieś pomysły na poradniki. Myślałem po prostu, że odpuściłeś sobie przez brak informacji na temat tego. ;)

Aylin

@JanekJaran Wydłużam czas rezerwacji do piątku 15.05., potem WANTED uwolni się do kogoś innego. Jak życie Cię dopadnie i nie będziesz mógł zrobić poradnika to daj znać, nie pogryzę 😛

mcheir
mcheir

Czy będziesz pisał poradnik dla nginx czy apache? Chodzi mi o późniejszą możliwość postawienia dwóch stron na jednym vps. I czy to będzie instalacja hugo przy pomocy snap czy standard? Chodzi o porządek w folderach.

psycho
psycho

Z tego co widzę (o ile dobrze patrzę) to można zbindować serwer tworzony przez Hugo do określonej przez siebie domeny tak, aby strony nie nachodziły na siebie.

mcheir
mcheir

Coś już słychać w temacie? 😀

Aylin

Właśnie nie słychać :thinking:

@psycho nadal jesteś chętny do rezerwacji WANTED?

Bodzio
Bodzio

W sumie jak nikt nie jest chętny to ja mogę się podjąć. Nigdy nie używałem Hugo ale co to za problem przeczytać dokumentacje ;) . Nie chce nikomu zabierać, więc jak @psycho będzie chętny to niech on robi :D .

psycho
psycho

Tak, dalej jestem chętny. Jeśli poprzednik już coś opracował i chciałby się tym podzielić to bardzo chętnie może pisać na PW i coś się wykombinuje.

Aylin

Rezerwacja dla @psycho do 03.06.2020 włącznie.

psycho
psycho

Wstawiłem 1 z prawdopodobnie 3 części poradnika (ta obejmuje tylko instalację i aktualizację [aktualnie tylko Windows/Linux]), aby można było ocenić czy styl, którym poradnik operuje jest na tyle prosty w odczytaniu jednocześnie tłumacząc odpowiednio zagadnienia z tym związane.

Jeszcze dziś lub jutro postaram się dopisać część o tworzeniu pierwszego projektu.

psycho
psycho

Ukończyłem pierwszą wersję poradnika, będę wdzięczny za sprawdzenie czy wszystko się zgadza z wymaganiami, gdyż z mojego planu do dodania zostało tylko coś więcej o konfiguracji nginx i opcjonalny opis parametrów uruchomienia hugo. Tak to zostało mi tylko za odpocząć i przeczytać to jeszcze kilka razy później by sprawdzić poprawność i wyłapać błędy lub nieścisłości w poradniku.

// Edit:

@mcheir Myślę, że możesz zacząć już coś działać z poradnikiem i dać znać czy Ci się udało! ;)

Aylin

Poradnik ma w sobie wszystko co chciałam zobaczyć, nagroda została przydzielona :slight_smile:

Aylin

Ten temat został automatycznie zamknięty po 3 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest możliwe.