[WANTED] Instalacja oraz podstawowa konfiguracja FiveM

Prośby i sugestie
SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Zadanie

Przygotowanie łatwego do zrozumienia i wykonania poradnika jak postawić serwer FiveM dla gry GTA V oraz uruchomić go z przykładowymi modyfikacjami, tak aby nie był to czysty serwer. Chociażby na jakiejś powszechnej darmowej "paczce". Należy unikać wykonywania skryptów innych niż od twórców FiveM. Jeśli do wykonania jest sporo komend to powinny pojawić w się w poradniku jako bloki kodu łatwe do kopiuj-wklej.

Bazą ma być VPS KVM od lvlup.pro ze standardowo instalowanym Ubuntu 16.04

Końcowy efekt to możliwość podłączenia się do serwera gry z innym trybem niż "fabryczny".

Geneza

Otrzymaliśmy już kilka ticketów na ten temat, było kilka wspomnień na naszym Discordzie, pojawiały się już wcześniej prośby o poradnik tego typu:

https://lvlup.rok.ovh/t/jak-uruchomic-serwer-fivem/5236

https://lvlup.rok.ovh/t/jak-zainstalowac-i-uruchomic-server-fivem-na-vps/5399

Nagroda

Nagrodą jest 50-150 PLN rabatu w lvlup.pro jako doładowanie portfela.

Przedział jest dość duży ze względu na fakt że nie orientuję się za bardzo w tym temacie a nie chciałbym pokrzywdzić osoby która przygotuje wyczerpujący poradnik dobrej jakości ani nie nagrodzić sporą kwotą jeśli jest to tylko dosłownie kilka komend.

FairGames
FairGames

Można rezerwacje?

eSuu
eSuu

Jeżeli @FairGames, nie dałby jednak rady to chcialbym zrobić :)

kuba6850
kuba6850

Ja także mógłbym zrobić, prowadziłem wcześniej swój serwer

AidisProPlayer
AidisProPlayer

Jeżeli można mógł bym zrobić taki poradnik ponieważ mam doświadczenie w MTA i FIVEM oraz mógł bym udostępnić autorską paczkę skryptów dla lvlup ;)

PS: Dodam także że niema nic takiego jak FiveM serwer jest to FXServer albo RebornServer. :slight_smile:

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jako że są to serwery gier, każdy może mieć swój własny sposób tworzenia i inny efekt końcowy 🚀

W zasadzie jest to spora zaleta bo klienci też nie będą chcieli mieć wszyscy takich samych serwerów lub trochę pomieszać style ;)

Wszyscy macie zaklepaną możliwość tworzenia poradnika za tą nagrodę: @FairGames @eSuu @kuba6850 @AidisProPlayer
Jeśli jakość wszystkich będzie wystarczająca to wszyscy otrzymacie osobną pełną nagrodę 💸

Przed startem prac dajcie proszę jeszcze znać w tym wątku np. jaki tryb gry opisujecie tak aby poradniki były jak najbardziej różne od siebie 😃

AidisProPlayer
AidisProPlayer

@SystemZ Tworzenie serwera pod tryb RolePlay lub RPG.

kuba6850
kuba6850

Ja napisze pod tryb RP

AidisProPlayer
AidisProPlayer

@kuba6850 napisałem już że zrobię pod ten tryb.

eSuu
eSuu

W sumię mogę spróbować zrobić poradnik pod serwer drift :thinking:

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Ok widzę że już mamy to prawie ustalone.

AidisProPlayer:

napisałem już że zrobię pod ten tryb.

AidisProPlayer:

Tworzenie serwera pod tryb RolePlay lub RPG.

Napisałeś że ten lub ten :thonking:

@kuba6850 najwyżej zerkniesz co robi @AidisProPlayer żeby aż tak się nie powtarzać i też możesz zrobić RP/RPG.

eSuu:

W sumię mogę spróbować zrobić poradnik pod serwer drift :thinking:

Ok

Zostaje jeszcze @FairGames, co możesz nam przygotować?

eSuu
eSuu

Do kiedy maksymalnię mogę to wykonać?

AidisProPlayer
AidisProPlayer

@SystemZ Poradnik już wykonany a z tym RP lub RPG mi że to prawie to samo RolePlay lub RPG jak kto woli ;)

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

@eSuu Sugerowałbym trochę poprawek to wtedy mogę zaoferować więcej nagrody niż mniej. Możesz dokładniej opisać co robisz i po co.

Przykładowo klonujesz repo ale nie jest wskazane dlaczego. Byłoby też super pokazać w launcherze jak połączyć się z grą. Rewelacją byłoby dodać więcej zrzutów czy też jakiś chociaż krótki filmik, sporo osób zanim zdecyduje się na całą przeprawę z konfiguracją czy zakupem VPS chociażby - chcieliby zobaczyć co na tym zyskają.

@AidisProPlayer na obecną chwilę to dla mnie nie jest to poradnik lecz intro do poradnika. Jest zdecydowanie za mało dokładnych instrukcji, niewiele różni się to od poradnika na stronie twórców a chcemy czegoś zdecydowanie fajniejszego.

@FairGames, @kuba6850 dajcie znać co z poradnikami, czekam do 20 października na waszą odpowiedź, w przeciwnym wypadku wasza rezerwacja przepada.

eSuu
eSuu

Ok postaram się dzisiaj wprowadzić poprawki :)

eSuu
eSuu

@SystemZ, do poradnika zostały dodane zrzuty ekranu, parę objaśnięć, oraz szybki filmik prezentujący instalację serwera (Nie jestem dobry w nagrywaniu oraz obróbce filmów :( ).

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Jest dobrze, niepotrzebnie się przejmujesz :slight_smile:

Jeszcze tylko kilka poprawek i przydzielam Ci maksymalną nagrodę.

• link do paczki powinien prowadzić do FTP lvlupa (to już zrobiłem, zgłoś się tylko przez ticket po odbiór danych do konta FTP)
  • uwzględnij komendy do rozpakowania paczki jako że teraz jest już bezpośredni link
  • o ile to możliwe pokaż na początku potrzebę stworzenia osobnego konta aby nie pracować na root
  • w miarę możliwości ustaw ten film na YT jako publiczny, podaj link do wątku w opisie oraz zmień tytuł filmu na taki bardziej łapiący się w wyszukiwarkę, przykładowo "Jak stworzyć serwer drift pod GTA V FiveM"
  • rozważ podanie kodu rabatowego/partnerskiego, wtedy poradnik może zwracać Ci się częściej niż jednorazową nagrodą :slight_smile:
eSuu
eSuu

Ok dzisiaj wieczorem usiądę i się tym zajmę.

//EDIT

@SystemZ, zmiany o których wcześniej wspomniałeś zostały wprowadzone.

Gliverek
Gliverek

Moge napisac poradnik łatwy szybki i prosty do zrozumienia

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

@eSuu Ekstra 😍 Max nagroda wysłana - daj znać czy dotarła :slight_smile: 🤑

@Gliverek dzięki za zgłoszenie się, niestety cały komplet jest już ustalony. Przyznam że jak teraz mamy już jeden bardzo konkretny poradnik to nie ma potrzeby szukania większej ilości chętnych, czekam jeszcze na response pozostałych trzech przydzielonych osób.

eSuu
eSuu

Dotarła, dzięki wielkie. ♥️ ♥️ ♥️

AidisProPlayer
AidisProPlayer

@SystemZ Można by poradnik sprawdzić?

eSuu
eSuu

SystemZ:

@YoutuberAidis na obecną chwilę to dla mnie nie jest to poradnik lecz intro do poradnika. Jest zdecydowanie za mało dokładnych instrukcji, niewiele różni się to od poradnika na stronie twórców a chcemy czegoś zdecydowanie fajniejszego.

Dostałeś odpowiedź.

AidisProPlayer
AidisProPlayer

@eSuu A nie widzisz że twój poradnik jest taki sam a ja swój jeszcze poprawiłem?

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

@FairGames, @kuba6850 Nie otrzymałem od was żadnej informacji więc niestety nie mogę was już uwzględnić w pisaniu tego poradnika, w przyszłych raczej też, potrzebujemy jednak w miarę dobrej komunikacji do takich rzeczy a tu tego zabrakło.

@AidisProPlayer niestety dla mnie nadal nie jest to treść której oczekiwałem, popatrz na styl i przyjazność dla użytkowników w poradnikach które zaakceptowałem. Nie ma potrzeby też bycia niegrzecznym dla innych userów którzy spełnili wymagania które przedstawiłem, wystarczyło że napisałbyś we wcześniejszej wiadomości prośbę o sprawdzenie gdyż dokonałeś poprawek.

Sądzę że wszystkie kwestie mamy wyjaśnione więc zamykam ten wątek.