[WANTED] Optymalizacja serwera Minecraft

Prośby i sugestie
Aylin
Aylin ex-admin forum.lvlup.pro

Zadanie

Opisanie kroków jakie należy podjąć aby serwer gry był stabilny dla wersji 1.14.x, 1.15.x i krótki zarys czego będzie można się spodziewać w 1.16 (czuję nadchodzące pytania o lagujący Nether). Fajnie byłoby zobaczyć to jako oddzielne sekcje, z wydzieleniem ogólnych porad na samym początku (np. pre-render mapy).

Zakres obejmuje:

• jaki silnik wybrać i dlaczego
  • sztuczki konfiguracyjne silnika
  • flagi startowe - jak ich użyć żeby system na VM też miał co jeść
  • jakie pluginy (mody) mogą się przydać na większości serwerów bez jego wybuchania
  • jakich pluginów (modów) unikać bo mogą być od nich problemy
  • jak monitorować życie serwera
  • oraz inne rzeczy o których pewnie nie wiem a da się zrobić :slight_smile:

Nie wymagam magicznych wzorów do przeliczania ile RAMu per gracz, ile slotów na VPS xGB RAM, do tego powstanie osobne WANTED. Chciałabym po prostu zbiór porad dla początkującego, tak żeby mógł w prosty sposób podążyć za poradami co zrobić żeby wycisnąć ile się da z zasobów które już ma.

Warto też od razu podlinkować do poradnika: https://lvlup.rok.ovh/t/kompleksowy-poradnik-dotyczacy-bezpieczenstwa-serwerow-minecraft/13696/ gdyż niektóre rzeczy mogą być gdzieś pomiędzy optymalizacją a zabezpieczeniem serwera (np. korzystanie ze starej wersji silnika, pluginów to narażanie się na exploity, ale i wycieki pamięci itd.)

Materiały

Stronki silników, pluginów, modów które autor uzna za ważne żeby zawrzeć je w poradniku, np. https://paper.readthedocs.io/en/latest/ https://www.spigotmc.org

Nagroda

100 - 150 PLN jako rabat w portfelu lvlup.pro. Nie wykluczam większego rabatu jeśli stworzony poradnik będzie wyjątkowo obszerny :slight_smile:

Jakub
Jakub

Można zaklepać?

Aylin

Jasne :slight_smile:

Jeśli uznasz że potrzebujesz pomocy a ktoś będzie chętny to może być kilku współtwórców dla poradnika. Zdaję sobie sprawę że treści może być dużo jak na jedną osobę. Wtedy każda sekcja dostanie własną nagrodę.

Wstępna rezerwacja do 03.05.2020 dla @Jakub

Jakub
Jakub

Dzięki

logixdev
logixdev

Trochę się spóźniłem, ale skoro @Jakub zaklepał, to życzę powodzenia, możliwe, że nawet opracuje temat lepiej ode mnie. ;) Jakimiś sugestiami mogę też wspomóc, ale siedzę teraz po uszy w moich projektach. Mój poradnik dotyczący zabezpieczeń też wkrótce otrzyma aktualizację, dodam m.in. wzmiankę o logowaniu kluczem SSH, bo o tym zapomniałem i kilka innych sądzę, że jakościowych treści.

Jakub
Jakub

Można prosić o przedłużenie czasu najlepiej tak ~7dni?

Aylin

03.05. to ostateczny termin, potem rezerwacja zwolni się i WANTED będzie do wzięcia dla innej osoby.

logixdev
logixdev

Na Discordzie @Jakub napisał, że niestety nie wyrobił się, rozumiem, że rezerwacja się zwalnia? Jeśli tak, to zaklepuję i proszę o wyznaczenie terminu. Razem z tematem o optymalizacji pojawiłaby się jeszcze aktualizacja poprzedniego o bezpieczeństwie. :slight_smile:

JanekJaran
JanekJaran

Kurcze, też byłem zainteresowany. Szczególnie sekcją o skryptach i narzędziach do zarządzania serwerem od strony systemu (monitoring, backupy, itp.) Mógłbym opracować ten fragment?

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Myślę, że warto dorzucić

SmartSelect_20200504-143640_Discord|403x500

Aylin

Rezerwacja poradnika dla @logixdev do 26.05.2020

@JanekJaran dokończ proszę poradnik odnośnie hugo 😛

logixdev
logixdev

Poradnik już się pojawił na forum: https://lvlup.rok.ovh/t/obszerny-poradnik-dotyczacy-optymalizacji-serwerow-minecraft-1-13/14662.

Na początku pojawiło się kilka nieścisłości w treści poradnika, ale po konstruktywnej krytyce i sugestiom jednego z użytkowników forum, który zresztą został ujęty w temacie treść została znacząco dopracowana. Czekam na opinię @Aylin, w razie potrzeby będziemy jeszcze coś zmieniać. Dalsze propozycje również nadal mile widziane. 🙂

logixdev
logixdev

Dziś tj. 06.05.2020 r. jeszcze jedna duża aktualizacja poradnika, dodane dokładne tłumaczenie kwestii timingów i kilka innych. Myślę, że teraz poradnik jest niemal kompletny i to taka finalna wersja, wraz z kolejnymi aktualizacjami gry czy pojawieniu się nowych rozwiązań będzie rozwijany. W sumie powstało 16 punktów i prawie 4000 (!) słów. Nadal oczywiście czekam na propozycje. Miałem problem z edycją poprzedniego posta, więc raz jeszcze odsyłam do poradnika: https://lvlup.rok.ovh/t/obszerny-poradnik-dotyczacy-optymalizacji-serwerow-minecraft-1-13/14662.

Aylin

Poradnik jest 👌, widzę że udało się dopracować szczegóły wraz z @Nieznajomy11. Daj znać czy nagroda dotarła :slight_smile:

logixdev
logixdev

Nagroda jest na koncie, bardzo dziękuję i mam nadzieję, że wielu osobom poradnik pomoże. :slight_smile:

Aylin

Ten temat został automatycznie zamknięty po 2 dniach. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest możliwe.