Wasze ulubione języki programowania

Off topic
Err0r
Err0r

Cześć Opiszcie pod tym postem , w jakich językach programujecie i dlaczego ?

Toranktto
Toranktto

C - prosty, wydajny, wiecznie żywy. Java - mnóstwo oprogramowania pod gre Minecraft której jestem fanem jest pisane w tej technologii więc jest to najsensowniejsze rozwiązanie jeśli chodzi o mody/pluginy do tej gry, do tego dochodzi nawet fajne środowisko J2EE. C# - to samo, tyle że pod serwer gry Terraria. Assembler - odpowiednio napisany kod jest bardzo optymalny, stuprocentowa kontrola nad kodem wykonywanym przez maszyne, co często jest niezbędne przy programowaniu systemów wbudowanych. Python - prosty, można w nim bardzo szybko napisać działający prototyp aplikacji.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Java - piszę głownie wtyczki do Bukkita i jest fajnie :D

IceMelt
IceMelt

Java, bo pisze pod Bukkita :kappa:

A tak serio serio, Od jakiegoś czasu piszę w Javie z powodu kilku względów. Przede wszystkim - szeroki zakres możliwości. Sama Java umożliwia mi wykorzystanie wielu funkcji, które ona przedstawia. A jeżeli nie ona - jest pełno libek, ułatwiających użytkowanie z Javy ;) Po drugie - elastyczność. I po trzecie - (dla mnie) wygoda, i dość łatwy użytek. Po prostu przyjemnie mi się w niej pisze 😄 Noo, i ze względu na bukkita też lubię jave, bo pisanie pluginów też daje mi dużą frajde :slight_smile:

Infinity
Infinity

Osobiście sporo się bawie w C# (z powodu jego możliwości i łatwości programowania), wcześniej w pawno (taka dewiacja języka C zastosowana m.in. do starszych gier typu SA:MP czy CS1.6).

Od czasu do czasu korzystam także z Qt - do bardziej "profesjonalnych" rozwiązań, oczywiście open-source i brak komercji.

Err0r
Err0r

Toranktto:

Python - prosty, można w nim bardzo szybko napisać działający prototyp aplikacji.

mógłbyś opisać jego działanie bo słyszałem o nim to i owo ale nigdy sie nie zagłębiałem

Toranktto
Toranktto

Jego działanie jest takie samo jak każdego języka programowania ogólnego przeznaczenia :thinking: Przykładowy kod w tym języku możesz znaleźć na przykład tutaj: https://github.com/adaptives/python-examples/blob/master/basic_examples/python_control.py

Err0r
Err0r

Toranktto:

Jego działanie jest takie samo jak każdego języka programowania ogólnego przeznaczenia :thinking:

Przykładowy kod w tym języku możesz znaleźć na przykład tutaj: https://github.com/adaptives/python-examples/blob/master/basic_examples/python_control.py

hmmm , czyli wychodzi na to , ze bardziej jest pisany w " skryptach "

Toranktto
Toranktto

Tak, bo to język skryptowy.

kubus
kubus

JavaScript, piszę boty do discorda.

anon10657637
anon10657637

Używam tego co potrzebne. Przetwarzanie danych i powłoka serwerowa to zazwyczaj Java, przeplatana z Kotlinem i Scalą. Zaprzęgam do tego narzędzia ułatwiające pracę, m.in. Spring i jego rozbudowany ekosystem. Workery staram się by nie były za ciężkie, angażuje więc do tego Pythona i Ruby - nie są najszybsze z najszybszych, ale swoje zadanie spełniają bardzo dobrze. Jakieś aplikacje desktopowe to JavaScript, często z użyciem takich środowisk jak React. Prywatnie też coś bawie się w GO, ostatnio także wziąłem się za ErLanga. A tak to podstawowe pojęcie w językach takich jak C++ czy C# (czystego C nie ruszałem zbytnio). Nie wspominam o HTML czy CSS, gdzie bez tego współcześnie ani rusz.

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

C i Python to moje główne języki którymi się bawię - były to pierwsze języki których się nauczyłem wieki temu i do tej pory nimi głównie się bawię, bo z jednej strony jest C - szybki, prosty język niskopoziomowy, a drugiej strony Python, którego szybkość polega na prędkości tworzenia kodu, dzięki czemu mogę np zrobić na szybko rys programu w pythonie, aby potem przepisać go sobie kulturalnie na C ;)

NoobLenny
NoobLenny

C++, bo cheaty do CS Source

Python, ponieważ jestem zbyt leniwy, by nauczyć się czegokolwiek innego.

happi
happi

Zaczynałem w JavaScripcie, bo mi się spodobał, ale teraz przesiadłem się na Javę i podoba mi się jeszcze bardziej. Nie wiem dlaczego i raczej to nie dlatego, że jeden to język skryptowy, a drugi to obiektowy. Tak jakoś po prostu fajniej.

Pantoflarz
Pantoflarz

PHP to mój taki trochę fetysz, przyzwyczaiłem się do niego i zawsze jak ktoś mi mówi że się nie da w nim coś zrobić to zawsze to zrobię XD

Standardowy C - bez żadnych windowsowskich, linuxowych czy macowych dodatków, czyli czysty C, pod sztuczną inteligencję oraz rzeczy typu emulowanie mikroprocesorów, czy też rozwiązywanie zagadek - nie dawno szachownica, teraz labirynt :slight_smile:

Java - na studiach uznali że to "dobry początek" ale doświadczenie z PHPa oraz Pythona się tu przydało i traktuje to po prostu jako dodatkowy as w rękawie gdyby był potrzebny.

Python - kiedyś dużo w nim pisałem, ale od dwóch lat prawie nie ruszałem, może czas wrócić 😃

Języki skryptowe, typu HTML, CSS oraz odrobinę Javascriptu to rzecz jasna konieczność w tych czasach.

Dodatkowo ostatnie zadanie na studiach zaintrygowało mnię językiem AIML który jest fajnym początkiem do sztucznej inteligencji, tak gdyby ktoś chciał się kiedyś pobawić :P

Tak stricte linuxowo, zainteresowałem się również perlem, ale to tak raz na parę tygodni coś dla rozrywki napisze :P

kacper
kacper

Korzystam z tego co jest potrzebne do wykonania zadania