Windows 10 | Komputer nie czyta ramów

Zombie
windows, desktop
Glupikocz
Glupikocz

Cześć mam mały problem kiedyś to naprawiłem aktualnie nie pamiętam jak a więc co to za problem Tak jak widać na SS niżej mam w kompie 16gb ramu a czyta tylko 11.1 3a4bd7f801f8ae31b7569e69a2123669|690x349

KMatuszak
KMatuszak Weteran

Jeżeli masz 2 kości to spróbuj je zamienić miejscami :thinking:

Glupikocz
Glupikocz

jeśli zadziała to ciekawie tylko musze całe chłodzenie sciągać zeby to zrobić :D

Infinity
Infinity

Spróbuj wyłączyć zintegrowany układ graficzny w biosie.

Glupikocz
Glupikocz

No powiem tak średnio mogę tak zrobić bo mam monitor na VGA ale też taka ciekawostka stwierdziłem że spróbuję i okazuje się ze to prawda jest więcej ramu z 11.1 do 11.4 podskoczyło także chyba się nie opłaca

Glupikocz
Glupikocz

Przemienienie ramów nic nie daję a mam takie pytanie jest możliwe że to przez OC ramów?

Glupikocz
Glupikocz

Dobra problem rozwiązany przypomniałem sobie wystarczy wejść w

Start -> msconfig -> zakladka rozruch -> opcje zaawansowane i odznaczyć pole "maksymalna pamiec" po czym zaznaczyć ją ponownie

i powinna ustawić się maksymalna ilość pamięci jaka mam włożona do komputer i teraz tadam 587f8be7cc685da355e51ab5219c6225|544x133

I jeśli ktoś zapyta i powie że to jeszcze nie jest to co powinno czyli około 15,8 GB to dlatego że jest włączony procesor graficzny Intela po wyłączeniu ja mam właśnie 15,8 GB

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.