WinSCP - a konto z sudo

Zombie
vps, zarządzanie, zabezpieczenia
Damian28w
Damian28w

Cześć,

Mam takie pytanko, czy jest mozliwość by normalny użytkownik ( z uprawnieniami sudo) mogł poprzez winscp edytować te pliki systemowe co normalnie można zrobic po zalogowaniu się na root'a ?

Konto root'a mam wyłaczone ze wzgledów bezpieczeństwa.

Dla tego pytam czy można jakos ustawić to wszystko :)

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Damian28w:

Konto root’a mam wyłaczone ze wzgledów bezpieczeństwa. Jedni powiedzą że dobrze, drudzy że źle. Fakty są takie: jeśli konto ma dostęp do sudo - jest to (no prawie) to samo co root.

WinSCP nie wspiera takiej opcji. Włącz konto roota i loguj się na nie.

Jedyne co będzie realną poprawą bezpieczeństwa w tym momencie, to korzystanie z kluczy SSH, jeśli jeszcze tego nie robisz.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Jak wspomniał wyżej @Timo, WinSCP nie wspiera takiej opcji. Jeśli Ci zależy na bezpieczeństwie to możesz sprawić sobie VPNa (np. Hamachi można w paru klikach ustawić) i tylko na nim odblokować konto ROOTa.

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Lumpiasty:

Jeśli Ci zależy na bezpieczeństwie to możesz sprawić sobie VPNa (np. Hamachi można w paru klikach ustawić) i tylko na nim odblokować konto ROOTa. I usunąć uprawnienia do sudo na innych kontach, jedynie wtedy będzie to realna poprawa bezpieczeństwa ;)

Tylko pamiętaj, że jak stracisz dostęp.. no, będzie ciężko. Chyba że dysponujesz czymś typu Proxmox na hostingu i masz dostęp do konsoli lokalnie z niego. Wtedy w zasadzie mógłbyś w ogóle tylko tam logować się z roota ;)

Damian28w
Damian28w

Jest jakiś dobry poradnik do tych kluczy ? bo własnie od wczoraj mecze się z tymi kluczami, korzystam z 2 poradników ...

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Poradniczek prosto ze strony WinSCP: https://winscp.net/eng/docs/guide_public_key

Damian28w
Damian28w

Dobra po kilku godzinnej walce udało się :)

Dla tych co będa mieli jakieś problemy, trzeba w pliku sshd_config odznaczyć :

nano /etc/ssh/sshd_config

#AuthorizedKeysFile %h/.ssh/authorized_keys

usunąć #

aby to wygladało tak :

AuthorizedKeysFile %h/.ssh/authorized_keys

zapisujemy ctrl + o ctrl + x

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.