WireGuard czasami nie przesyła danych

Pytania i problemy
Axerr
Axerr

Dzień dobry,

Mam taki problem, raz na jakiś czas po połączeniu z tunelem WireGuard nie przesyła danych. Wygląda to tak, jakby pakiety były wysyłane z mojego komputera, ale serwer WireGuarda ich nie przesyłał dalej a co za tym idzie -- ja nie otrzymuję odpowiedzi.

Mieliście może kiedyś taki (lub podobny) problem? Zazwyczaj po paru połączeniach i rozłączeniach VPN normalnie zaczyna przesyłać dane. Dodam też, że na Androidzie występuje ten sam problem.

Z góry dzięki za pomoc 👍

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

Używasz własnego serwera? Widać coś w logach jak się wtedy łączysz?

Axerr
Axerr

Tak, używam vpsa od lvlupa

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Axerr:

Wygląda to tak, jakby pakiety były wysyłane z mojego komputera, ale serwer WireGuarda ich nie przesyłał dalej a co za tym idzie – ja nie otrzymuję odpowiedzi.

Czyli twierdzisz, że serwer otrzymuje pakiety, tylko ich nie przesyła dalej? W takim razie problem jest z routingiem, a nie tunelem.

Timo:

Używasz własnego serwera? Widać coś w logach jak się wtedy łączysz?

Wireguard to protokół bezpołączeniowy, są to po prostu zaszyfrowane i zapakowane pakiety. Tu nie ma co logować jeśli chodzi o połączenia.

Axerr
Axerr

W tej chwili na androidzie włączyłem WireGuarda i mobile data i teraz wszystko działa jak należy. Problem występuje raz na jakiś czas.

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

A czy serwer otrzymuje pakiety wireguarda, gdy "nie działa"? Czy klient otrzymuje pakiety od serwera? Czy możesz zpingować serwer przez tunel, gdy "nie działa"?

Axerr
Axerr

Gdzie znajdę logi WireGuarda?

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

W tym samym miejcu, gdzie logi każdego innego interfejsu sieciowego, jak nie skonfigurowałeś to nigdzie. Skorzystaj z tcpdumpa

tcpdump udp port 
LinGruby
LinGruby Pionier

odkąd siedzę na WireGuard nigdy nie miałem żadnych problemów... poprawnie skonfigurowany działa 24h/7 a siedzę cały czas na VPN... a poradnik jest na forum jak i wiki na github... siedząc wcześniej na openVPN były czasami jakieś zwiechy sekundowe, ale na WireGuard nigdy jeszcze odkąd wireguard jest w kernelu to czysta przyjemność a co istotne szybszy od openVPN...

Axerr
Axerr

Właśnie ponownie spotkałem się z takim zdarzeniem.

image|282x63

Ilość wysłanych danych rośnie, natomiast odebrane dane wynoszą cały czas 0 B Sprawdziłem to na smartfonie w tym samym czasie, gdy na komputerze nie działa i tam wszystko śmiga jak należy (ale smartfon ma stworzonego innego peer'a w konfiguracji WG)

Edit: Po paru re-connectach udało się uzyskać połączenie odbierające dane

Lumpiasty
Lumpiasty Stały bywalec

Wykonałeś testy, które zaproponowałem wyżej? Czy przypadkiem tak nie jest, gdy komputer i smartfon są w tej samej sieci?

Axerr
Axerr

Telefon i smartfon są podłączone do tej samej sieci WiFi. Podczas gdy próbowałem się połączyć z komputera (bezskutecznie) telefon nie był podłączony,

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.