Własny portal z ofertami hostingowymi co wybrać

Pytania i problemy
Roshiro
Roshiro

Hej mam wystarczające środki na początkujący rozwój, nie więcej czaję na czym to polega miałem to w ostaniej klasie technikum pare lat temu, ale to było tak dawno, że jak człowiek w tym nie siedzi to zapomina wszystko, miałem zamiar juz w szkole się za to zabrać lecz brakowało kasy, troszkę uzbierałem na pare maszyn mam licke DA wykupione i reszte.

Chodzi mi o coś typu http://blutu.pl/ web-panel.pl

Lecz przeszukując neta w poszukiwaniu maszyn, znalazłem coś takiego jak hosting reseller prawde mówiąc raczej pierwszy raz to widziałem, z tego co sie dowiedzaiłem jest to hosting z możliwością podziału i sprzedawania.

I teraz pytanie

robić tak jak planowałem na serwerach swoich, czy pobawić sie z tym całym hosting reseller o ile on słuzy do tego, bo sam nwm może ktoś mnie oświecić i powiedzieć co to wgl jest hosting reseller ?

Timo
Timo Moderator forum.lvlup.pro

No reseler to dostajesz w przypadku Direct Admina taki panel i możesz tam poustawiać różne pakiety i posprzedawać (pamiętaj odprowadzić podatek!) ale jak patrzyłem takie pakiety nie są zbyt opłacalne dla obu stron

SystemZ
SystemZ Admin lvlup.pro

Konta reseller to takie duże konta WWW z możliwością podziału, ma własne strony startowe, szablony email DirectAdmin itp. Przykładowo technicznie rzecz ujmując mogę stworzyć Ci konto WWW w DirectAdmin gdzie będziesz mógł tworzyć konta dla swoich klientów. Nie musisz wtedy zarządzać infrastrukturą, skupiasz się na gromadzeniu klientów.

Sądzę że to bardzo wygodne rozwiązanie dla firm które tworzą strony i jednocześnie chcą zaoferować hosting dla swoich klientów w prosty sposób. Wychodzi też przy okazji taniej niż dla każdego klienta kupować osobne konto WWW. Szybciej także, z jednego konta można od razu logować się na konta klientów czy wrzucać pliki.

To też dobra opcja dla startujących hostingów żeby zobaczyć czy da się radę bez większych inwestycji.

Roshiro
Roshiro

Sorka, ale dalej nie rozumiem, czyli jak zakupie hosting reseller na tym moge swoją strone postawic z np jakims cms pod takie usługi hostingowe i wszystko takie jak (kontrolowanie uzytkownikow, przydzielanie miejsca dla danego uzytkownika itp zrobie w DA ?

Timo

Jeśli w ofercie jest informacja, że panel to Direct Admin to z opcją Reseller tak.

Roshiro
Roshiro

ok dziękuje, z miare juz ogarnelem, mozna raczej zamknac temat

Timo

Nie zamykamy, jakbyś potrzebował jeszcze czegoś to pisz :D

Roshiro
Roshiro

jak myślicie czy takie coś wgl ma sens ? skoro na rynku jest od groma takich firm ?

Nieznajomy11
Nieznajomy11 Moderator forum.lvlup.pro

Tak, ale i też nie. Jak chcesz się rozwijać to jest sens, jak nie chcesz to.. chyba nie muszę dalej się rozpisywać. :thinking:

Roshiro
Roshiro

mam jeszcze jedno pytanie wiem, że do takiego czegoś potrzebuje np WHMCS ?? cena ok 15$ miesiecznie, srodki na sa lecz, co do mojego pomysłu, jesli nie wypali po co wyzucac kase w bloto. widzialem mozna jakos skozystac z darmowych produktów ? np WP i skozystac z takiego czegos http://preview.themeforest.net/item/arka-host-whmcs-hosting-shop-corporate-theme/full_screen_preview/12774797?ref=berwaqt&clickthrough_id&redirect_back=true ? czy nie dostane pod WP takiego modułu by przydzielać uzytkownikom danego hostingu. Pisaliście szybciej, ze w panelu DA wszystko zrobie lecz zbytnio nie czaje musze przeciez strone startową pod to mniec co nie ? bo przeciez dany user musi jakos zalozyc konto i zlozyc zamowienie ;d

happi
happi

Jakoś musisz przyjmować zamówienia, więc potrzebujesz strony. Chyba, że wolisz prywatny kontakt z użytkownikiem.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.