Wordpress Nie udało się połączyć z serwerem FTP Moje IP:22

Zombie
ftp, wordpress
Wilhelm
Wilhelm

Walę już głową w klawiaturę... Bo jak nie z jednego problemu to w drugi wpadam. Już doszliśmy wspólnymi siłami do momentu w którym "poprawnie" zainstalowałem wordpessa na moim vps. Zaczynam zabawę z nim i już pierwsze problemy... Chcę wgrać styl, nie mogę bo nie może się połączyć z serwerem FTP. Myślę pal licho jest opcja "ręcznego" wgrania motywu. Więc korzystam z niej. Motyw został "wgrany". Z dużym podkreśleniem na cudzysłów. Chce go aktywować (zainstalować) muszę dać połączyć się worspressowi z ftp -.-. Ręce opadają. Podaję dane do FTP, hasło, login, IP. I co?

Nie udało się połączyć z serwerem FTP MOJE IP KTÓREGO NIE PODAJE TUTAJ:21

Myślę sobie czy nawet to musi lecieć w kulki... Idę do filezilli i total comandera by się przekonać czy ja jakiś upośledzony jestem czy co. wpisuje IP, wpisuje login, wpisuje hasło. Łączy się bez problemu w obu przypadkach. Więc ja się pytam co jest do uja pana? Jedyne co mi tu nie pasuje to że automatycznie wrzuca port 21. Gdy fillezilla i total comander nadaje mi 22. Próbowałem też dać w wordpressie port 22 zaraz po ip, rezultat ten sam. Ktoś ma jakieś propozycje sugestie? Ręce naprawdę opadają...

bopke
bopke Moderator forum.lvlup.pro

jeżeli lecisz po porcie 22 to znaczy, że nie używasz FTP, tylko sFTP. Jeżeli chcesz użyć ftp, musisz doinstalować serwer ftp którego prawdopodobnie nie masz. sudo apt-get install proftpd

Infinity
Infinity

Ewentualnie możesz uruchomić w wordpressie opcję "DIRECT", czyli instalowanie bez wymaganego dostepu do FTP.

define('FS_METHOD', 'direct');

Do dodania w wp-config.php

Port 21 to port FTP Port 22 to port SSH/SFTP

Jeśli nie masz FTP na vpsie, to sie nie dziw ze FTP nie działa.

DBanaszewski
DBanaszewski α-tester v3

Ja bym ustawił uprawnienia do edycji dla serwera WWW (wtedy aplikacja PHP ma bezpośredni dostęp do plików):

sudo chown -R www-data:www-data /var/www/html/*