macfan:
Twierdzisz, że stacjonujecie się na OVH? A jednocześnie wplatasz coś o SYS? OVH jest właścicielem SYS i SYS działa na cloudzie OVH to prawda; aczkolwiek to że są to osobne węzły jest już nieprawdziwa. Chyba, że Ty mylisz klastry z węzłami. Zależność jest taka: w jednym klastrze może być kilka węzłów; natomiast węzeł może należeć do jednego klastra (wyjątkiem są tzw węzły typu multi-shared; ale to już trochę bardziej skomplikowane i rzadko stosowane).
Węzłem w lvlup.pro nazywamy serwer dedykowany.
Nie widzę błędnej informacji technicznej w pierwszym poście, wszystko się zgadza.
macfan:
Idąc dalej: skoro kolejka zamówień się przytkała, a prawdą jest to że serwuje Was OVH to … sory kobieto, ale w takiej sytuacji wystarczy 1 telefon i sprawa rozwiązana.
Dosłownie sprawdziliśmy Twoją teorię ale 1 telefon nie wystarczył.
Ticket też nie, po prostu zniknął z panelu klienta SYS, nie uzyskaliśmy odpowiedzi na niego przez chyba ponad tydzień (musiałbym sprawdzić dokładniej).
Czyli teoria brzmi fajnie, praktyka to jednak co innego.
OVH posiada SYS ale SYS jest wydzieloną częścią OVH.
Jak się spodziewałem i potwierdziłem ostatnio mailowo w rozmowie z jednym z kierowników w OVH, SYS ma obcięty support i zamówienie czegoś jeśli nie jest na stronie nie jest tak łatwe jak mogłoby się wydawać.
Zwłaszcza że przy braku dostępności nie da się zamówić tam usługi i czekać w kolejce.
Dopiero pokrętnymi drogami znaleźliśmy bezpośredni kontakt do jednej z osób na supporcie i wtedy udało się zamówić serwery które dotarły wczoraj, szczegóły w tym wątku, powinien on też tłumaczyć przynajmniej część spraw które poruszasz więc warto zerknąć jeszcze raz:
https://lvlup.rok.ovh/t/awarie-2020/13151/#12?u=systemz
Uproszczona linia czasu:
15:37 otrzymaliśmy serwery
16:51 serwery są skonfigurowane
18:03 ruszyła kolejka zamówień po weryfikacjach sprzętu z naszej strony.
19:37 wszystkie zamówienia które mogły zostać zrealizowane, zostały zrealizowane.
Od momentu otrzymania serwerów do wypełnienia ich minęło dokładnie 4h wliczając w to prace programistyczne nad dwoma panelami klienta w różnych technologiach.
W międzyczasie mieliśmy jeszcze atak na nasze forum który został opanowany.
Czy uważasz że to zły wynik?
Ja osobiście sądzę że jak na firmę składającą się z 3 osób z czego 2 pracujących supporcie to świetny wynik dzięki wcześniejszemu przygotowaniu się wysoką automatyzacją :slight_smile:
macfan:
I nie zasłaniaj się pandemią, bo to trochę żenujące zachowanie.
Może nie lubisz z jakiegoś powodu grafany ale można tam łatwo zauważyć że pandemia dodała nam sporo rzeczy do zrobienia. Więcej pracy przy małej ilości pracowników ma negatywne efekty które staramy się opanować.
Moim zdaniem osobny wątek tłumaczący powody naszych decyzji które musieliśmy podjąć ze względu na pandemię są odwrotne do żenującego. Zauważ że inne znane firmy informują o zmianach w swoich firmach (z powodu pandemii) dedykowanym mailingiem. To fakt, mogliśmy też go rozesłać, może z nadmiaru roboty już o tym zapomniałem 😦
macfan:
Przepraszam @Aylin, co Ty [cenzura]? Serio myślisz, że po lekturze tej Waszej Grafany (ad. link który podałaś) ktoś “łyknie” co piszesz?
Jeśli odczytanie danych sprawia Ci trudność lub ogólnie z widżety w grafanie są Twoim zdaniem nieczytelne to zapraszam Cię do tej kategorii forum którą przewidzieliśmy na opinie #ulepsz-lvlup-pro .
Możesz tam napisać co twoim zdaniem jest nie tak i postaramy się to poprawić, z góry serdeczenie dziękuję za nadesłane pomysły 😃