Wybór pakietu pod następujące usługi

Pytania i problemy
slimestart
slimestart

Witam, jaki pakiet Państwo rekomendują pod następujące usługi: skromna strona www + forum na silniku invision community, ts3, bungeecord (60-70 osób), bez serwerów mc na spigot/bukkit i bazy danych. Bungeecord miałby kilkanaście pluginów, m.i.n.: skinrestorer, coś na MOTD i logowanie. Mogą Państwo rekomendować oferty PL i FR. Z góry dziękuję za każdą, adekwatną do tematu odpowiedź.

KrEdEnS
KrEdEnS Moderator Freebies

Myślę, że na start możesz uderzyć w najtańszy serwer z PL, zawsze możesz podnieść konfigurację na wyższy pakiet.

Helios1993
Helios1993

1 wątek to za mało na to wszystko, lepiej poradzi sobie PL 8gb. Nie zalecam korzystać z bungeecorda, jest bardzo zasobożerny i mało bezpieczny. Aktualnie najlepszym silnikiem proxy jest Velocity. Ze spigota i craftbukkita też odradzam korzystać, są to najgorsze silniki serwera Minecraft pod każdym względem. Najlepszy aktualnie jest Purpur.

slimestart
slimestart

Lepiej nie, wolałbym mieć wcześniej konkrety, bo nie chcę klapy przy starcie, z powodu niewyrabiania forka bungeecorda.

KrEdEnS

Jeżeli spodziewasz się dużego ruchu no to pakiet 8GB z 2vCore się nada ;)

slimestart
slimestart

Właśnie też tak myślałem, że za mało, co do bungee, to używam forka (aegisa) osobiście jestem zadowolony, połatany na eleganckości i zabezpieczony przez atakami botów. Tak wiem, na tym forum wiele osób ma złe zdanie o nim, nie chcę go reklamować i zachwalać jaki jest fajny, ale po prostu wolałem doprecyzować, że bugami się nie przejmuję, co do silnika spigot/bukkit, to napisałem tak o dla zrozumienia, że żadnych typowo mc-owych serwerów tam trzymać nie będę, tylko samo proxy.

Jeszcze się tak z czystej ciekawości dopytam: Czy alternatywą dla PL 8GB, 2vcore, może być FR 8GB, 2vcore? Mi osobiście się wydaje, że tak, szybkość wątków w takim wypadku chyba dużej różnicy nie zrobi, a co do pingu, to jeśli chodzi o Francję to w mc dużej roli to moim zdaniem nie gra.

KrEdEnS

PL:

• dyski NVMe
  • dostęp do prefirewalla
  • możliwość stałej mitygacji
  • wydajniejszy procesor
  • niższy ping (z reguły od 20-30 ms mniej)
  • więcej dysku

Możesz próbować, migracja z FR -> PL jest możliwa, dodatkowo obecnie trwa kusząca promocja https://lvlup.rok.ovh/t/kolorowa-promocja/19081

igoyek
igoyek

Uważam, że 8GB UpRyze PL powinien wystarczyć.

logixdev
logixdev

Nie miałem do czynienia z Velocity dotychczas i zaciekawiło mnie to. Rozumiem, że jest wolny od bolączek zwykłego (nie forkowanego) BungeeCorda czyli podatności na przeróżne exploity? Korzystasz z tego na aktywnie działającym serwerze z większą ilością graczy, jak zużycie zasobów?

Helios1993
Helios1993

Dałeś się oscamować, aegis to kod w 100% kradziony z botfiltera i innych forków bungeecorda. Jest też stworzony przez osobę aktywnie niszczącą i ddosującą serwery oraz wymaga uprawnień roota do uruchomienia, więc założę się, że jest zawirusowany. Velocity z botsentry działa dużo lepiej i jest całkowicie bezpieczny.

Helios1993
Helios1993

Sam z niego aktualnie nie korzystam, ponieważ nie posiadam serwera. W moich testach zjadał 2x mniej procesora niż waterfall. Wszystkie nowe exploity crashujące są naprawiane w chwilę i nie pojawiają się tak często jak w przypadku bungeecorda. Velocity jest też domyślnie zabezpieczony przed uuid spoofingiem, bez potrzeby konfigurowania firewalla.

system
system

Ten temat został automatycznie zamknięty 32 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.